又係時間推下amazon平價notebook (2)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
呢部好似fortress都有, 之前行過見到係7700+1060 3gb, 8000$到
考慮下第一部
第1部已經係兩三年前product, cpu仲係6代
第2部張獨顯係打唔到pubg/大作
考慮下post第一部
巴打, Asus 洗唔洗做特別野 先有國際保養 ?
你拎去維修時要去買本人...自用就無問題
要係買本人*
留個名先,用緊部laptop都七,八年開始好慢,想換部可以間唔中打機既laptop,頭post第一部真係幾吸引
第一部買多個ssd裝落去就perfect
想請教下如果我想買部notebook, 唔洗打機,
但係可能要用VM試野既有冇推介?
原本想買二手thinkpad X230, 但係係二手市場又睇唔岩
https://www.amazon.com/P2540UB-XB51-i5-8250U-Processor-Fingerprint-Professional/dp/B07D76HVHL/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1528449324&sr=8-1&keywords=8250u+windows+10+professional&dpID=51mT%252BaFIQjL&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch

windows 10 professional , 開到vm 8代u
Thanks 巴打!
原來要玩VM既機比我想像中貴
主因都係home edition無hyper-v

我暫時用緊部macbook pro 2010mid 用VM fusion 玩緊
之前想試VM fusion 裝hyper-V, 再係入面個hyper-v裝VM,
但係俾佢pump部電腦config 唔夠, 所以先諗住買
vm入面再hyper-v? 咁樣應該唔得的....我係屋企部電腦都行唔到hyper-v, 最後用virtual box攪掂, 係功能好廢
因為諗住係windows platform 上面整幾個vm connection 既lab
不過如果巴打你連電腦都唔得架話咁我諗真係要用hyper-v既application 啦整啦
無hyper-v既方法就係用oracle virtual box, network行bridge mode (效果同virtual switch一樣)
我自己最近起左個system係, 一部電腦本身192.168.1.150, vm行個sql server係192.168.1.151
之後第2部實體電腦192.168.1.152可以access到個151 sql server拎資料
如果你個lab係全部同一部實體電腦好易set
唔該巴打先
Btw,你點睇個啲開學優惠個啲機
巴打有無機推介
做program engine graphing
最好可以拆開做tablet
筆直11-12K
見surface好似唔太抵
同埋唔想買asus
其實hyper-v有冇家用版?
是咪os一定要行windows?
摺機一定係basic u

https://www.amazon.com/Dell-Inspiron-1-13-3-Touch-Display/dp/B075KPJBNK/ref=sr_1_3?s=electronics&ie=UTF8&qid=1528697432&sr=1-3&keywords=8250u+tablets&dpID=41kTjWneiTL&preST=_SY300_QL70_&dpSrc=srch

呢部有8代basic u+可以360度咁摺埋得唔得, 要拆開的話我要再搵下 想要行貨可以搵下香港有無賣
如果surface買邊部好
book 定pro
正常價錢就得pro揀, book貴到pk, pro唔好揀m3果個版本其他u就係正常labtop u
有無pc 可以推薦下
你指desktop?
我記得以前好似可以裝windows server 2008 然後再裝
不過都係盜版手段
想買部 8代 i7 嘅laptop
暫時睇中asus vivbook

S410UN
https://www.amazon.com/dp/B07B7VFTN9/ref=psdc_13896615011_t2_B0786TPWBP

同 S510UN
https://www.amazon.com/VivoBook-i7-8550U-GeForce-Windows-S510UN-EH76/dp/B0786TPWBP/

但係我見2部價錢一樣
510大mon啲仲多1TB HDD 雖然重少少
兩者仲有冇其他分別?

另外上面部 2in1 Dell 都幾吸引 有touch screen
我見i7都差唔多價 想問下dell個保養使唔使另外買
同埋係咪包埋支筆嫁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞