又係時間推下amazon平價notebook (2)

1001 回覆
36 Like 2 Dislike
因為我見有巴打用8300h話好慢
8250u***
有幾個可能性, 一就係太高溫所以cpu自己行返慢既speed
所以要mon住cpu溫度, 最好控返係80度以下
硬件台巴打會控個voltage, 我自己就靠控頻率黎降
如果你講性能, 粒8250u係低過8300h, 但可能因為無咁熱所以打機會順d 所以果位巴打話慢要研究下先知咩事.
咁有無差唔多價錢 但係8300h+ssd
無, 所以好多巴打自己買返黎加, 買返黎有埋ssd又8300h果d好多都800美以上
咁好啦 我都自己買返黎裝啦
想問下如果齋文書工作
唔打機
最緊要輕身同埋唔大部
方便要拎出國出差,可以飛機時
有冇好介紹

(唔想要mac
第3部, 係asus版既macbook air
想問主要文書+睇片+photoshop既話
ASUS ZenBook UX430UA 好啲定 zenbook 13(第三部))好啲?
UX430UA好似得7代u
應該好難搵到係呢隻機型但又再平d
7代u係咪cpu?會慢啲?
sorry電腦白癡
7代雙核, 8代加左做4核, 所以呢到個進步會比平時大 (例如6代升7代)
多謝咁多位巴打熱心解答先
電腦白痴有好多問題想問

用途:平時上網 / 用ACESTREAM 睇波(最重要) / 睇戲 / 睇片(J) / 文書野 / 做功課
重量大少都無咩所謂

樓主第1部
https://www.amazon.com/8th-Gen-i5-8300H-processor-GeForce-FireCuda/dp/B07BP9QG2J/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1528526461&sr=8-1&keywords=asus+8300h

定係 樓主第2部 . 4千蚊8代basic u文書機 15.6吋
https://www.amazon.com/VivoBook-i5-8250U-NanoEdge-Fingerprint-F510UA-AH51/dp/B0762S8PYM/ref=sr_1_2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1528526495&sr=1-2&keywords=asus+8250u

會好D?
但我又想要埋SSD

咁比多USD 90 要https://www.amazon.com/dp/B0795W86N3/ref=psdc_13896615011_rv_t2_B0762S8PYM
又好似唔係好抵

好難揀
BUDGET: 5千上下

想問下如果買番黎已經有SSD+HD
or 個WINDOW會裝係邊? 洗唔洗再重新裝過先會經SSD?

THANKS
想問下大家對於西風之神M同埋msi GE73\GS65有咩意見
兩部都係買1060版
冇一間廠會咁on9., os裝hdd倒自己米
For reference
買左早幾頁位巴打貼出黎部Helios 300
8300h 1060 6gb果部
但係建議對硬件有d知識同最緊要唔好怕麻煩check足所有野先去買
事關果間野你google下就發現間野都幾

我覺得今時今日買NB最低標準係i5 7300HQ/i5-8250u以上(4核),8GB RAM,256GB SSD/128 GB SSD+1 TB HDD(冇SSD既機就自己買SSD裝落去)

pentium core果D真係電子垃圾黎,就算話純文書機都唔好買
Pentium真係無講到咁差
有無ssd先係重點
我覺得有ssd 但用pentium core 部NB 都用好慢!
13號買 用最平
佢中途話delay左
今日收到👍🏻
快d玩下睇下有無壞...

想問下比多250去用4k mon + touch screen抵唔抵
見其他spec都一樣
notebook 1050推唔郁4k 大作gaming (最低效都唔會得)
最後你要效返去1920x1080先打到機
即係你平時上網/睇desktop畫面先會有4k效果, 打機就無
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞