究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
鍾意食支那野未必係五毛
但一定係智力有問題或有自殺傾向
可能小朋友/中學生經濟能力唔高,先無可厚非搞到要平上大陸消費

咁如果未來搵到錢,有一定經濟能力,俾到D錢,老實講我建議佢地試下去TST,港島中環上環西營盤多鬼佬幫襯D餐廳,CAFE

EG 去IFC 新BURGER店, Shake Shack!, 西營盤好多呢D

發現香港國際飲食水平根本秒殺強國,而且擴闊下國際飲食眼光,唔好停留飲食眼光在中國

BTW 唔好睇咁多9假期飲食,睇TIME OUT 香港版

巴打識食
但係用winston..究竟我係咪識你?
你地唔係認為香港食店真係好乾淨阿?
跟本你地班人唔肯接受大陸已經超越香港呢個事實

建議你地去下上海深圳重慶呢d大城市見識下 人地唔止野食 娛樂又多樣又平 100$有找可以玩成日 香港$100 你食屎就有份
又超越 笑撚死
其實我開頭一樣都好反感
但你去過之後
就發覺大陸依家好多地方同商場舒服好多

一來上面地方大,行起上黎舒服d,樓底又高d

試過就知
其實中立啲黎講
唔講其他野 正係講食肆
大陸其實近年多咗好多新花款
例如海底撈 又可以gel甲乜乜乜
相反香港依方面就好輸蝕
加上大陸啲野又平地方又大
香港唔再進步啲就真係死得
係呀 要死唔通唔比你去死咩
我就未見過香港人食野會食到咩肌肉溶解定乜柒啦
你個井底咪又係中國 你個井底咪又係平價貨
平價都仲好啲
唔知咩化學物整出黎先驚
咁都唔識? 你係咪on9
我地舊登巴絲開 好好飲

利申 有支持過
其實香港食物不嬲多元化同有進步
不過唔係係大型商場見到 搬哂去舊區或者上樓
你地留意唔到就唔好話香港無
Google 特供34號
真係大開眼界

【觸目驚心火鍋店】
【火鍋油重用 水杯地拖一齊洗 剩菜回收】

在全國有600百多間加盟店的小龍坎老火鍋,被爆出三間分店有食物安全問題,衛生惡劣。

【吉林長春歐亞店】
●把客人吃剩的湯底拿回廚房隔出火鍋油,重新提煉,變成紅當當的「口水油」
●客人投訴肉品有怪味,待應就用豬血蘸一下,「上上色」

【黑龍江哈爾濱會展店】
●回收客人吃剩的餸菜

【江西南昌店】
●喝水的杯子與拖把用同一個盆洗,職員表示,「沒有盆,用開水燙一下就好」

小龍坎老火鍋發聲明回應,指涉事的三間分店已停業調查,會加強監管所有分店,又堅持油只可以使用一次,歡迎社會各界參觀廚房。

#小龍坎火鍋
#口水油
#好恐怖
#有同事上星期食過
#唔好嘔
#有線中國組

https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/1730452040432608/
有平既你唔識搵
貴啲但好食既你又嫌貴
咁實無啖好食
兒登仔:我十幾年冇上過去,不過我肯定上面啲野係垃圾

老老實實開頭我都唔肯去,不過有啲野你唔試下真係唔明,低價飲食個消費體驗強國真係屌打香港。我自己個心態當去左泰國,再講香港人係大陸消費其實係一直都流行,例如早十幾廿年個個禮拜上去叫雞果班人,原因都係貪平貪服務好。
人地鍾意食咩都要批鬥
事實下深圳大把平靚正的鋪頭
連登傻鳩不願面對
明明比較緊優劣 就搬去話人井底之蛙 唔肯接受
香港一直都係多元文化集中既地方 香港一向以擁抱接受外來文化見稱
與其笑我地井底 不如話你d野本身真係唔夠我地見過既好野砌啦
拎海底撈做例子笑死人
所以話,外國菜會係香港食
我都未聽過有人上支那食拉麵食漢堡
有人話香港野食有時都會有事

第一 好多野講程度
行騙又係犯法 殺人又係犯法 唔通可以拉埋黎話係一樣咩?
香港會出事既機會率係低d 香港野食安全過中國 中國人都知
出事機會率高既咪盡量避 唔難明

第二 好多野講有無選擇
佢地生活係中國 一定要係個邊食野 佢地無得揀 但佢地當中有錢d既人都已經會盡量揀
而我地有得揀留係香港食 明知個邊危險d都唔避開 我自己覺得係有問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞