究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
當weekend getaway 姐,同我地去長洲,行山無乜分別
咁都俾我遇著個低智痴線佬
因為你剩係坐係屋企 唔會用隻腳去行下睇下
食撚到有事先驚就遲
食左乜落肚都唔知 我都食辣野
但大陸果啲辣野紅到假咁 如果真係好辣既野
可以蓋過啲食材本身陣味 真係唔知入面係乜
又係幾多手湯底各樣

其實香港 你要搵都搵到好食既
貴同平就睇下邊啲區 都有啲小店仲係平平地
又會有下優惠咁 不過一比鳩假期果啲吹捧
多數要執 加租加到傻
香港都開左間海底撈 你唔係香港食
所以支那搞死香港策略幾好
講咗幾廿年「深圳、上海超越香港」
原來都係要靠搞拉低香港做到
枉啲支港人又受,覺得自己去支那係好識揀,個自豪感都賺返啦
但中國人就好似唔多受囉,起碼佢地真係有得賴死係香港都想賴死,果然香港人真係智慧高好多,識去中國搵食,唔似啲搶住去香港嘅中國人咁蠢
中国嗰啲麻辣隻色好假
點解啲人會夠膽放入口
文化差異
啲咩「把握大灣區機遇」「中國或成大贏家」「住大灣區每日搭高鐵返工」都好假㗎,但又有人受嘛
成撚日見到ig有女性朋友一放假就上大陸扮文青,
玩曬粉紅粉藍果啲主題餐廳,影幾張相就番落嚟
見到就唔開胃
屌啲濕鳩facebook page成撚日吹奏啲大陸cafe/垃圾麻辣野。
上一次國內嘅大城市 你就會知香港落後幾多同知咩叫抵食
無話坐唔坐係屋企 個世界又唔係得支那同屋企咁細

其實我兩年有上過一次 比啲同事捉上去買電話野
但食既我都只係食麥記
晚餐我都返左香港食 有野做係其一
其二係可能我本身對佢地個地方無好感啦
覺得啲空氣好焗促 不過呢啲另外既事
所以唔想留耐

食下野娛樂下又比你拉埋去政治
惡過d紅衛兵
香港咁多大陸人咪又係多得香港商家佬要賺自由行錢囉
d野咁貴有幾多落左交租到比地產商賺?
香港人係咁有骨氣就唔會變成今日咁啦
以前反領匯個呀婆都比人屌佢阻住搵食啦
口水撈
我唔係特別鍾意返上去食嘢,但其實搞成咁係香港人造成㗎喎,租金貴嘢食自然貴,真係食碗麵都要四五十蚊,仲要碗麵嘅成本可能只係幾蚊雞。啲人上去食又多選擇,價錢又合理。面對住咁貴嘅租,仲邊有人諗創意特色食物啊,仲唔係食物成本度扣返啲等自己好賺啲咩。

香港啲地產商係要搞死香港先心息,樓係咁,商舖都係咁 無能政府完全唔知為香港貢獻過啲乜
班支連仔
香港無服務 價錢貴3倍
我諗最主要係食安問題
有人怕,有人唔怕

真係無得好講
反正香港食安.... 都係眼不見為乾淨

2018年我都去過深圳一次
(對上一次都講緊10年前)
不論交通,食物食個下既質素
消費體驗,包括QR code 既運用
(例如俾錢,餐廳點菜,餐廳拎籌排隊)
個體驗都好好

當一個飲飲食食既trip 咁去其實唔差
呢個係事實,你話我五毛都係咁講
至於你話飲食外既玩樂我就唔知
因為我就算去其他國家旅行都係為飲飲食食

所以我會明點解時下年青人會咁鍾意上深圳飲飲食食
我覺得深圳得Coco park 海岸城 raffles呢啲大商場叫好啲 叫做無咁似普遍人印象中嘅大陸
東門就真係不了 又逼又污糟
因為對手弱
以前啲人都北上玩架啦
屌那媽個post有聲

十幾年冇去過深圳
啲fd係咁叫我一齊上,但根本唔想去
雖然唔係話杯嘅,但始終佢地有種掃興或者笑鳩你嘅態度

利申:歡樂卡過咗期幾年都冇續期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞