究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
不斷話中國進步,不斷咁想盡方法去外國同香港住,係咩野玩法?
日日150件仆住落黎
你都on9 無話香港好 只係強國更垃圾
因為比中共入侵,比你地班劣質支那人攪衰
收皮啦9唔搭8

如果香港無1997,就唔會有移民潮
香港打邊爐都唔夠辣
利申:記錄為譚仔特辣再加辣
見你舊年仲屌緊人返大陸
改左名今年就轉口風?
係咪返左大陸開餐廳?

頂 精神分裂 笑死
一係就係既得利益者
你係食撚緊果D嘢都係二三線城市製造㗎咋! 你係街市買嘅豬肉牛肉都係大陸落嚟(五豐行)呀. 屌你~
真係咁撚多本地豬比你食! 你就真係本地豬閪啦! 做人咪成日掩耳盜鈴,
就係你D 傻鳩只係識係電腦面前鳩up. "個個都話又平又好食", 平你老母啦!
人地講你又信, 唔話你on9都唔撚得. 就講返樓主講嘅喜茶, 16-28人仔一杯呀.
貴撚過香港飲貢茶啦! 你老母做雞就真係平啦.
做人就咪撚咁無知啦! 多D出去行下咪撚以為打開手機google就乜撚都知先得㗎.
而家唔撚係冇人唔比你講嘢, 做人唔好咁撚固步自封, 你鳩up幾句就要人人認同你先得㗎.
2015年,香港從中國內地進口了99.5%(約158萬隻)活豬,剩下的0.5%來自台灣,本地豬場每天供應不足1%活豬。不過,香港人多數食的冰鮮及冷藏豬肉,大多來自巴西、德國、荷蘭、美國等地。把活豬(以每頭重110公斤計)、豬肉、豬內臟、火腿和五花腩等細項都加起來,中國供港豬肉只佔約44%供應。

香港所有中國活牛均由內地進口,並由五豐行壟斷。把往年的新鮮牛肉的消耗量與活牛進口數目相除,再計算2015年進口活牛的重量,得出供港活牛只佔總進口量2%。如把所有牛肉製品(包括內臟、加工製品等)一併計算的話,牛肉主要從巴西和美國進口,中國的僅佔4%,與想像大相逕庭。

因中國多個省市先後爆發禽流感,故當地檢驗檢疫部門對輸出活雞採取審慎態度。現時供港的活雞主要是來自海南島的文昌雞,但供應時有時無。港人吃的活雞絕大部份都是土生土長的(2016年3月18日本地活雞供應為10328隻)。

進口方面,統計處把雞鴨鵝一併計算,全都以家禽作單位。香港從中國進口了逾168萬隻活家禽,當中分開兩種重量:185克或以下(以每隻重185克計),以及重過185克(以每隻重2公斤計),再與急凍切件家禽,及其內臟相加,美國和巴西的進口量都超過中國,進口活家禽只佔全部0.17%。
笑左

正評已留
本身個標題已經講緊兩件事: 1. 食嘢, 2. 潮流

成班話返大陸食嘢好嘅咪就係俾人笑口腔期嗰d垃圾囉, 唔理大陸整得好唔好食啦, 點解休閒娛樂一定要係食嘢? 點解要返大陸, 貪人陸人香? 更唔明點解會將兩件咁低端嘅嘢撈埋一齊做: 返大陸食嘢

話香港唔好嗰D撚樣咪就係淨係識飲飲食食嘅廢柴囉, 有人想發展下其他興趣/文化產業咩?
俾番小小common sense 先好駁人啦
香港入口食品係有檢測
同大陸自己內需供貨係唔同
就算衰極都唔係強國個皮
仲有香港野食唔係全部大陸入口 自己上網查下大陸佔幾多%先講野啦 不過可能你平時買大陸米我都幫你唔到 如果大陸買外國野 仲貴過香港喎

你都on9 好似唔係我話又平又好食 自己睇番前面d留言啦 有證有據 我懷疑你閱讀障礙

喜茶我夠飲過啦 咪講到以為我反對一定係因為固步自封未見識過啦你老母 我住過比起深圳更一線城市啦 大把國家 新加坡 日本 歐美 都去過 你靜係將目光放係中國 咩人地先進 進步左好多 我反對一定係思想落後 你自己目光如豆就真係固步自封啦

你咪又係係到駁我想我認同你 咪on9啦
巴打你咁好心幫佢搵埋
呢d咁既人 咪教精佢啦
最好笑係有個舊年仲屌緊大陸話死都唔會赤化既
而家返左大陸開餐廳即刻改晒口風話返去食好安全
一年唔夠賺幾億 俾咩你地食先賺到咁多
心照啦
有幾多新聞數據佢地都係無視
我分唔清究竟係大陸野食蠢人
定係蠢人先返大陸食野
其實我又唔反對D人上大陸賺錢, 賺到錢係叻仔嘅

如果佢地夠膽大聲講自己就係要賺大陸豬錢, 然後自己去返香港/去歐美國家享福嘅話我實拍爛手掌支持

但可惜呢班友全部都賺到大陸豬錢就奶晒鞋底 調轉頭話大陸幾好幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞