究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
屌你老母笑到我噴水
食唔到大陸米搞到要食泰國米越南米
CLS 講得出 "大陸人食米都唔夠自己食" 真係好on9 仲話自己好了解大陸

http://www.rice.agri.cn/ 咁鍾意貼link 又唔見你search下
真係笑撚死我
講真
最了解大陸既一定係大陸人
連大陸人都買外國食物去日本落香港食野就知咩事啦
你老母做人唔係睇果少少數字,而家講緊唔撚係冇大陸入口呀,你日撚日出街食緊嘅嘢都唔知由邊度嚟,咁d活雞活豬活牛係香港消失晒咩。 其實除咗肉類,蔬菜類都好撚多大陸入口呀撚樣,你快撚d去搵外地入口蔬菜資料啦! 撚屌
你都on9
一早同左你講
係香港食到係無得避, 我都儘盡少出去食野
你依家番大陸係主動食毒好多倍既毒品
咁都唔明個分別
仲有香港大把外國入口食物,但你番大陸 樣樣都係強國貨 姐係全部都有毒呀死蠢
用下個腦 點解咁多大陸人去香港去日本買野番去就知啦
無人話香港好勁 只係強國更垃圾炸
你話咩唔阻人上唔上去食野
咁我屌人又關你9事咩
我一定要跟你做法?言論自由識唔識
柒左唔夠人拗就話唔係睇個少少數字
又扯開話題去蔬菜
你搵左全種類內類入口既數據反駁我先啦
條友0 common sense
鬼唔知食物安全好多地方都有
但強國係特別嚴重囉
佢竟然覺得平時食開屎 去強國食十倍毒既屎就無問題
佢咁鍾意食 好應該搬去大灣區 順便配合大陸發展
算撚數啦! 其實好多人都唔面對現實,由講深圳食嘢,就拉到去全中國食品安全,上面果堆盲反都係冇得救, 香港租價咁貴,你見d食店生意唔好,真係幾個月就摺撚埋,人工租位減唔到咪係食材入手囉,係香港生活緊嘅心照啦!
不過有條件嘅巴打搵多幾年錢就閃人啦。97後過咗廿年 應該未撚到2047香港應該都玩撚完。
成撚日話香港都係大陸野
明明就係無錢去高級地方食
香港只要有錢乜貴野靚野都食到
係窮既先又要食好野又要平價
明知係有問題都照衝
窮撚心態
>>> 由講深圳食嘢,就拉到去全中國食品安全

咁都叫盲反

深圳唔係中國一部分? 唔係由中國衛生部規管?

香港起碼唔係由中國衛生部管先

喺香港用正規途徑買嘅食物全部都有監管:

https://kknews.cc/agriculture/rpejran.html

所以早排有叫人唔好買果D好平嘅水貨菜就係咁解
上面班撚屌就係唔撚面對現實, 如果唔係深圳發展咁快, 點會咁撚多人北上搵食咩, 講真人地去食真係關你撚事咩. 至於邊撚個去深圳食嘢 who fucking care.
好心你啦! IQ同EQ咪撚咁低啦! 拗撚贏又點? 有意義咩? 連登仔真係...
繼續用你嘅電話平plan上連登.
其實你唔買就唔代表會消失唔見咗. 只係其他渠道消化咗. 所以唔好咁幼稚啦!
香港D 監管係執得好嚴就唔撚駛次次都食品爆大獲啦. 重記唔記得毒菜 2018咋.
po link又比人話啦, 唔po link 一陣又話鳩up.
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180326/00176_011.html
而家唔撚係水貨呀...香港街市超市都有賣.

求撚其啦! 你反咩都冇所謂. D人去唔去大陸食嘢真係wfc.
冇人唔比你講嘢! 亦冇人阻止你屌人.
做人唔好咁燥鬱. 會死撚好多細胞.
你只係識講幾多大陸人去香港去日本買嘢.
你又唔講下幾多香港人去淘寶買嘢.
今次唔駛又查數字啦. 我諗心水清嘅人都知道啦!

其實做人要open-mind D, 唔好咁死牛一面頸.
其實你係唔係唔識字?

自己quote嘅link都冇睇過就吹水?

不過,今次調查仍發現有三個樣本超標,當中一個購自荃灣楊屋道街市的本地常規菜心樣本,「毒死蜱」含量為每公斤○點二五毫克,超標一點五倍;另一個同購自楊屋道街市的本地常規芥蘭樣本,「敵百蟲」含量超標○點七倍。最後一個超標樣本為購自牛池灣街市的內地常規菜心樣本,「啶蟲脒」含量超標○點一倍。

有本港蔬菜批發業人士批評,目前有高達六成蔬菜不經菜統處及政府批發市場直送零售店,少了批發市場抽檢的一關,加上政府一直未有清楚交代抽檢直銷菜樣本比例,因此無論是農藥殘餘規例於早前收緊或日後加大在關口抽查比例,也難防漏網之魚。

邊撚隻字寫超市驗到有事? 仲有, 水貨菜咪就係講緊直銷菜...直銷菜不嬲都係喺街市賣架啦 直銷菜喺大陸就係大陸嘅本地菜啦 你真係好撚on9

呢個邏輯上面都有人講過好多次, 如果連香港有規管都出事, 大陸更加仆街. 自己食左舊屎就唔差在食多十舊?

我反咩都冇所謂咁你就收皮啦, 又唔認自己care/想撩交嗌, 又要扮冇所謂, 假得你.
真係唔知幾時變左 鍾意大陸嘢先=open-mind

正一大陸仔
唉! 你都係繼續用平plan 上連登逃避現實啦!
冇計啦, 公司出左部機連plan俾我, 自己咪唔洗用咁多

自己鍾意食cheap嘢又笑人用平plan, 真係幾矛盾 你都係返大陸吔蕉啦.
香港人去淘寶買野係貪平
大陸人去日本買野係因為安全
搞清楚原因先啦
咪係囉 靜係識將目光放係大陸
未見過世面 就以為好先進好正
佢就真係要open mind d啦
閱讀理解零分
7-8年前係我仲有去深圳玩既時間,我對上份工既中國同事生cancer係1-2年前既事
的而且確香港無狗肉食已經輸左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞