究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
屌你老味
最近呢幾個月轉左新工
聽啲濕鳩90後同事吹水
竟然係會講咩: 好想飲喜茶囉,但係又要同啲大陸哩迫 (男人老狗八婆tone)

跟住又會講咩下星期去邊間新支那cafe
但又笑鳩另一個同事中意支那成日睇支那綜藝??

我真係好不解依加啲所謂潮童
而家好多人星期六就上去食袋底撈飲閪茶
成班垃圾
agger
係咪九十後尾 之後d 00後應該仲撚癲
唔講仲以為佢係00後
廿中仲會咁on9
估唔到飲食post都有五毛
香港啲嘢係屎咁支那垃圾係十舊屎?
香港又貴 又唔好食...
咁多人番去總有原因既
喜茶 堅好飲..
唔通係香港飲貢茶咩
入曬黎
個人認為 新假期果啲吹得太勁
啲人試完又擺上snapchat
一個傳一個
有時都幾佩服佢地咁有影響力
依加五毛廣泛到鐘意食支那野食都屬於五毛?
根本依家啲人已經唔識分仇共定仇中
好簡單 男人見到豬西都唔會走去欣賞佢嘅內在
狗改不了吃屎
多撚謝youtube個閪多士教壞細路
個post好酸
深圳係個食品安全信心最大問題 咩地溝油 二手油之類 大把呢D新聞

但係香港食野個價錢已經開始叫貴 唔可以再話物價低吸引人
深圳食野 (潮汕牛肉 椰子雞 探魚) 百幾蚊一個人已經好好食
但香港你冇番3 400蚊真係食唔到 仲要就住食
同埋深圳D野食真係好食D 最簡單雞係有雞味 香港D雞

如果深圳進步左 (全個大陸幾十年都唔會進步 但淨係計深圳上海呢D大城市都仲有可能)
野食比到人信心 真係唔知香港班食店點捱落去
佢地鬥快集齊元素週期表 你識條鐵咩
香港人生活壓力太大,想去蝗國食地溝油自殺,慘
我啲八十尾九十頭同事都係咁
自己hktvmall訂外國肉翻來食最抵
客觀d 講 除左政治因素外 支那d 野食係做得比香港出色 但係食唔食得死人就另計

香港做又36唔做又36 飲食業難食到屎咁都有人幫襯 洗乜整到咁好食 最佳代表就係排曬長龍果d 舖頭 大部分自己舖唔洗交租

自己親身體驗 同事帶我去女人街食間餐廳竟然係賣營多撈面配兩條白恰菜一件鞋到紙咁既豬排收我49$熱飲仲要加4$ 正一垃圾來
由係香港食野變左食租金既時候
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞