究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
垃圾都吹到上菜 講黎講去都係d雜牌軍食物
唔會吹奏大陸,但無可厚非上面消費係平啲
依家深圳啲大商場都好似香港商場
啲食店裝修得幾靚
但同場香港可能貴成倍同份量都少啲
加上住北區同元朗個啲返上去真係好快
係香港食厭返深圳食野都唔出奇
聽佢地口吻真係有時諗其實佢地係香港食開d咩
屌睇開新假期就睇開新假期啦
講咩深圳D野好食
但支那綜藝係幾好睇 唔通睇香港肥媽 美女廚房咩
歐美日韓
食埋啲垃圾普通料就話大陸好過香港
係咁架啦 邊度有野抵食又好食既 咪去邊度囉
講真果句 假如香港有同樣質素同樣價錢
會撚咁多人返大陸咩
不過無計 係香港食野 價錢有大半拎黎幫佢交租
唔方抵食得去邊
留番d錢第日睇醫生
呢個post咁多人都幫支那護航
睇黎真係冇得救
唔係話吹秦
但上去食過一次太二酸菜魚真心好食
平靚正
當大陸人仲黎香港消費嘅時候
我地香港人居然會走返去大陸消費
以前就話有野玩
宜家居然係去食地溝油
堅唔知咩野心態
話平都唔同你地拗
但講到得大陸有 香港無
得大陸好味 香港難食 就真係9up唔洗本
香港都平有平食 貴有貴食 好多野都好食
由其食外國野 唔係中國自家雜牌貨 香港都仲有好多正宗高質野

香港係相對貴 但買個放心買個方便有咩所謂 係你地先咁care個少少錢姐 一星期先放兩日假仲周圍走黎走去咩
香港d食肆垃圾都賣五六十蚊
掛個名叫小店就有人吹捧
好意思叫人留港消費
香港啲垃圾餐廳
執哂都唔抵可憐
可能小朋友/中學生經濟能力唔高,先無可厚非搞到要平上大陸消費

咁如果未來搵到錢,有一定經濟能力,俾到D錢,老實講我建議佢地試下去TST,港島中環上環西營盤多鬼佬幫襯D餐廳,CAFE

EG 去IFC 新BURGER店, Shake Shack!, 西營盤好多呢D

發現香港國際飲食水平根本秒殺強國,而且擴闊下國際飲食眼光,唔好停留飲食眼光在中國

BTW 唔好睇咁多9假期飲食,睇TIME OUT 香港版
講咁撚多野不如講下香港有邊間百幾二百蚊1個人嘅價位係未俾太二屌打
就係想講依類鋪 d舊區越開越多依d鋪
外國人自己開 好食又正宗 食都放心d
老實講 之前對去大陸會反感
但去完一兩次之後就發現唔係想象中咁差

起碼d野食同野飲真係唔錯同埋價錢抵好多

雖然話食品安全有驚過

但唔係成日去都唔怕啦

香港d食肆愈做愈衰就真
啲支那人就落黎香港購物食野
啲香港人就轉去大陸食野影相
我真係好唔理解點解可以咁反智
唔憂做個態度真係會即刻走人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞