究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
咁心態香港死撚硬啦
大陸邊d連鎖規模唔大過香港?
講緊係劣幣驅逐良幣 所以先要保護本土 唔吹奏人地嘛
大陸要開幾十間袋底撈係香港幾咁閒?
但你拉高鋪租、趕走本地企業我就唔想見到
香港食飯等位好似乞住入去食咁,人地又有得坐又有人斟茶派水又有熱毛巾抹手
樓主似係帶點私心唔中意條友
隔離飯香
香港人個個返大陸食嘢
大陸又個個鐘意去香港飲茶食翠華
香港又唔係咁差,如果食外國嘢,我會揀係香港食,俾得起錢咩都有得揀

但中菜真係深圳屌打香港,咩地方菜都有
中國啲串燒好正呀 又平
雞又有雞味

國產海鹽含膠粒 港人或年吞千粒 健康風險未明
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20180422&s=6996647&a=58097647

中國亂象!民眾聚集垃圾場 挖長蛆肉賣燒烤
https://tw.appledaily.com/new/realtime/20180512/1352403
朋友叫我返大陸試嗰個咩海底撈
我真係唔識講,相近嘅火鍋店香港大把
唔通山長水遠就係貪佢幫你修甲咩
租貴啫
就算係葵廣個d都多左勁多鋪賣大陸野食
全部排哂長龍
不過我都認同香港食店特別係小店質素太低
又污糟又冇禮貌
搞到d小朋友返哂大陸玩囉
保護本土 唔吹奏人地呢樣我同意
但問題係o的餐廳質素值唔值咁做
唔通間野食質素差而我地又要保護佢咩
只準港人北上叫雞 不準港人北上食野

利申好少上去
可能我香港食開西餐,法國,意大利,墨西哥,日本野<-----即使香港都有D唔掂,但平均質素水平好過大陸好多 所以我都係留返香港食

中菜,廣東野可能大陸真係平,又好食, 清潔衛生方面冇咩信心,當然香港都有唔清潔衛生餐廳

樓主都識講潮流,潮流會有完既一日
我都知香港好多餐廳都係垃圾
但你話想食中國特色菜我覺得水街間巴依唔差
貴咪小食多滋味
認同香港食垃圾多

中菜都係返大陸食

之前去陽卅蟹皇獅子頭家庭煮, 正到
電視唔報支那食品有問題
班傻仔就覺得冇事
不過返大陸食野成為潮流 方便左各位ching上去dup邪骨
喜茶 探魚 海底撈呢啲擺明為打卡先去
其實根本只係普通料,只係消費底吸引到一班低收入者去,再者班00後點識分咩叫好食/好飲
You are what you eat
到佢地年紀漸大就會知出事
香港咪仲仆街, 20蚊食物收你200蚊
連登係咪大部分人都住新界所以先話香港無好野食 香港大撚把好野食啦, 點解要嘥成粒鐘搭車上深圳食, 都痴撚線嘅
香港食野又難食又貴,得返一堆強國大媽做,要服務無服務,又無效率,比錢多謝都唔識講聲。
間間都鬼咁多人又坐得逼,食完想慢慢飲堆杯野都唔得,我依家放假都唔敢出街食野。
仲好意思話人地點解鍾意上大陸食野!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞