究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
講教育水平香港一定高過支那啦,教育水平可以直接引伸落同理心,倫理心個方面。

香港人認為太過份,唔合常理既事真係唔做,支那人對街外人真係理撚得你死,老鼠肉當豬肉羊肉都冇問題
基本上都係兒登鍵盤戰士不願面對
如果d野唔係平靚正邊個得閒來回三四個鐘上去大陸食野?
左quote右quote 長篇大論講點解應該留係香港食野
唔肯承認強國消費娛樂平靚正
當去泰國咁咋嘛,我去泰國食野又駛唔駛俾你開post屌泰港融合?
跟開西dorsi 啲YouTube 片食過好西
完全未試過食安問題
反觀香港
香港rip,依個po有8成人都幫支那講好說話

根本你班撚樣都愛贏囯 屌你地老母
唔係愛唔愛問題 你番大陸無人會問你愛唔愛
而係有咩值得留香港???
前幾年佔中覺得香港仲有希望 ,衣加 成班同學考曬黑警啦
呢啲咪人地識帶領潮流囉
你估人地仲係以前既鄉下佬咩
人地都開始第以前果套啦

雖然唔想認 但係見到香港仲係度用咩茶裸 拉絲紫薯打飛機 真係
係ar我知有d大陸係靚,尤其某d名建築師設計/規劃

大陸先天優勢地方大,d路容易整得闊,你自然覺得舒適冇咁迫
但我唔認為係超越,只係去返正常水準,而且太多政府口號紅色底黃色字宣傳表語,空氣仲差過香港(香港空氣差係多得大陸)eg 柴靜:穹頂之下
之前仲好多大陸人去西貢沙灘,話西貢沙灘>>>>大陸
負皮嗰啲有無試過先?
如果你同中國不共戴天,OK,我尊重你
但如果你未上去食過,重以為香港乜都係最好,呢啲叫井底
大佬呀 咁你本地果啲都要爭氣啦
你係咁整啲屎出來 但又唔俾我去第二度食飯
我d friend都成日都問我去唔去支那食嘢整甲
我次次都答: 不了 我連支那卡都冇
去飲喜茶 不如係香港飲初喜 我覺得仲好飲
老豆老母果時成日灌輸話番大陸好危險又會比人拐又比人割腎 而家d人真係一d危機意識都冇
大家都係以事論事
唔通我去食咖喱又係愛印度咩
on撚99
超邪惡!
質素好 真係人唔笑

【觸目驚心火鍋店】
【火鍋油重用 水杯地拖一齊洗 剩菜回收】

在全國有600百多間加盟店的小龍坎老火鍋,被爆出三間分店有食物安全問題,衛生惡劣。

【吉林長春歐亞店】
●把客人吃剩的湯底拿回廚房隔出火鍋油,重新提煉,變成紅當當的「口水油」
●客人投訴肉品有怪味,待應就用豬血蘸一下,「上上色」

【黑龍江哈爾濱會展店】
●回收客人吃剩的餸菜

【江西南昌店】
●喝水的杯子與拖把用同一個盆洗,職員表示,「沒有盆,用開水燙一下就好」

小龍坎老火鍋發聲明回應,指涉事的三間分店已停業調查,會加強監管所有分店,又堅持油只可以使用一次,歡迎社會各界參觀廚房。

#小龍坎火鍋
#口水油
#好恐怖
#有同事上星期食過
#唔好嘔
#有線中國組

https://www.facebook.com/cablechinadesk/videos/1730452040432608/
根本食野唔應該拉落政治
去到比較中日法意菜系個陣
班連衛兵又拎返中菜黎j
你地講黎講去咪係呢D 你有無入過香港廚房??
你又知唔知大陸餐廳可以入廚房睇佢煮你個台
食物安全同政治冇關
人地就不停進步想增加消費者信心
你地就係香港打飛機以為香港好撚乾淨
不停有呢啲新聞唔講呢啲?唔講當冇呀?
香港廚房污糟極都唔會回收食淨既餸
食餐飯都要入去睇住佢煮先安心
你食埋我份
算鳩數把啦, 大家各有各喜歡, 呢個喺自由黎
咁睇黎你真係無入過香港廚房 一定係網絡小子
你有無朋友香港開放題店同火鍋店..... 香港入貨咁貴 你估平價放題捨唔捨得扔?
吓, 驚到要去睇住煮,都可以咁有自信講出黎,我真係服左你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞