究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
根本就係啦, 有邊個讚好大陸嘅真係見過世界? 睇下班維園呀伯, 全撚部都係低端人口, 連飛機都未必坐過
咪係
賺錢賺到傻左
岩 一係就靜係去過d發展中國家
所以就以為呢d得個殻既地方就已經好先進
俾曬數據都可以無視話番人盲反
同佢地討論都算係低質討論
咪撚on9啦! 攞篇咁撚舊嘅文章..圖都死撚埋衝出嚟柒?
有腦嘅睇返D update資料啦! 搵撚埋比你啦柒頭.
https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/sh/data/supply_tw.html

每日有四千幾隻內地豬到香港, 咁撚驚食到大陸嘢就真係快快手離開香港啦!
你都唔撚知你去果間酒樓, 酒店, 茶記用乜撚嘢垃圾大陸豬.
咁你駁到我覆你篇野未呀
俾小小common sense 先啦
7-8年前我都成日去深圳食野
直至我返上一份工,有個深圳office,我成日要過去
間office 30個支人
有3個生cancer,3個都係3x歲當打之年
你話深圳食物冇問題?我唔信喇
去深圳食野同玩?不了
唔好講到香港得強國供貨先得架傻豬
唔講你屋企食大陸米
根本一直都講梗強國食物安全問題
班人唔願面對事實 就話人咩固步自封政治化
睇黎佢地唔食到生cancer都唔會信
得啦! 你贏晒! OK? 真係都費撚事同你講.
其實我一開始講撚過, 唔鍾意北上搵食就咪撚去食囉!
你係度大大力屌都冇撚用, 講幾撚唔安全食重金屬..等等. 事實要去嘅人都係會繼續去.
其實你咁撚唔滿意幾撚時會移民? 香港嘅食品都唔撚安全得好多.
係咪諗住唔出街食飯, 自己養牛養豬養雞自己種菜?

其實真係冇要你認同我講咩? 只係認清現實係咁.
香港出街食飯七八成都係個舖租人工度, 食材質素有幾高大家心中有數.
一般大眾市民無論食快餐, 酒樓點心都係大陸造再運到香港. 都唔係哩幾年嘅事, 隔離登一早都有講過.
所有源材料都係大陸貨㗎啦! 一個唔好彩食到入廠咪話個別事件囉.
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?message=3389388&page=1

講真香港人唔好成日覺得隔咗條河食嘢就好撚高汁先得㗎. 可能香港食緊果D垃圾嘢都係大陸造. 你自己都唔撚知呀!
雖然返上支那搵嘢食我老母個代都做緊,但呢期有好多垃圾page同youtuber大大力推廣又係好鬼,收錢宣傳就一定有
7-8 年前重攞嚟講,
不如講打二戰D人要食樹皮死撚埋啦!
d on 9要死 點醒佢地做乜鳩野姐
由得佢地食支那野食到死囉
人地中國人就點都仆街落香港買野食
班港豬就仆上去食屎
其實你係香港都係食緊支那嘢咋, 真港豬!
香港食肆資源已經交曬俾業主,仲點會有好質素。
你真係唔識字架喎
人地講緊全種類既內類供應黎駁你淨係講活豬活牛
你就拎返啲活豬活牛黎反駁
中國咁好,你快啲返去啦
記住唔好用連登呢啲垃圾app
抖音、微博係最好的
食緊屎都甘之如飴
仲要話人唔食屎係未見過世面
咁多黑心食物新聞又睇唔到
香港咁多外國進口食物又扮唔知屈香港人一定食大陸野
香港野食係差但點都差唔過大陸
講真 食中國菜上大陸食比較抵同好食 但大部份日本同外國野香港好食D 質素高D
根本唔洗食哂所有食肆先可以評價一個地方嘅嘢食
咁多人話支那食肆有問題
證明有一定數量嘅食肆真係做得差
香港食店用唔用強國貨你點撚知. 做食店嘅都係用得幾平得幾平. 你估用巴西冷藏豬就冇事?

[巴西黑心肉] 5公司輸港肉類曝光 當中涉改標籤、檢查過程違規
撰文:何宛兒朱韻斐陳凱敏
最後更新日期:2017-03-23 17:15
巴西黑心肉事件愈鬧愈大,食物及衞生局局長高永文今日指,港府需要掌握更多資料,包括5間曾進口肉類至香港的巴西肉類供應商,涉哪些種類的肉類、哪些公司及哪些批次肉曾供港,才可以考慮進行針對性回收。
不過《香港01》記者翻查巴西政府就事件發放的新聞資料,其實已經列出了該5間涉事供港肉類供應商,分別向本港輸入急凍雞腳、雞肉、牛肉、豬肉,及三種肉類的內臟等。巴西政府發放的資料更列明,部分產品過期或運輸時溫度不恰當,部分則因安全檢測過程出問題而受查。

不過好多香港人就係選擇性失明或者金魚記性. 哩排冇咩事咪當日日都過得好好!
我屋企就食唔到大陸米啦. 你連大陸人食米都唔夠自己食, 要食泰國米越南米, 就知道你冇common sense啦! 思想重停留係二三十年前. 我睇見你只係覺得可悲.
屌你督左計數機未?

https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/sh/data/supply_tw.html 呢度寫今日有4800隻, 當夠你5000, 一年即係182萬

2015年158萬, 計埋人口增長, 唔通多出嚟果30萬隻活豬=2015年56%嘅外國豬?

其實自由市場下,邊個做得好啲人咪去邊囉,中国人咁撚憎日本咪又成車成車咁去,身體很誠實,
依加咁撚多人起大陸食野,唔到你唔認,同埋 香港97後除左房地產同地產相關既野外,係完全無發展過其他野,中國就算咩都抄,都發展得好過香港,所以有得走快啲走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞