究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
咁講住大西北上大陸車費係平過出尖沙咀/落旺角,而且距離係近過市區

所以咪咁多人上去玩
食完除返開港紙真係好平
一兩個月放工成班柴哇哇上去食一次係幾正
冇話上去食就唔會係香港搵好野食架
只係驚班友食慣大陸嗰啲以大量麻辣香料醬麻痺味蕾嘅嘢食,令呢啲食物變成潮流
跟住香港為咗跟風又開咗成堆類似嘢食
但你估香港o的野食又真係咁乾淨咩
都係o個句啦
番左五日工放兩日假上去散o下心真係情有可原
香港美食天堂
珠海好高質wo…
Agger 所以係香港要抵制唐餐,日日西餐
根本係香港自己攞黎
你估呢加仲係97咩 成日用香港個名打飛機
人地大陸一路進步 香港仲原地踏步
地產霸權 無能政府 真係唔好怪人翻大陸
雖然我對大陸無好感但基於某原因要去工幹
就知道香港無論食野 娛樂 住宿方面以經開始超越香港 雖然講唔上好安全 不過其實食安 土腐渣一樣有
所以話今時今日咁多人翻大陸 只能怪香港人原地踏步 加埋自以為是 個眼光太細 學上面有巴打講 大陸一線城市既shopping mall以經靚過香港
根本係香港自己攞黎
你估呢加仲係97咩 成日用香港個名打飛機
人地大陸一路進步 香港仲原地踏步
地產霸權 無能政府 真係唔好怪人翻大陸
雖然我對大陸無好感但基於某原因要去工幹
就知道大陸無論食野 娛樂 住宿方面以經開始超越香港 雖然講唔上好安全 不過其實食安 土腐渣一樣有
所以話今時今日咁多人翻大陸 只能怪香港人原地踏步 加埋自以為是 個眼光太細 學上面有巴打講 大陸一線城市既shopping mall以經靚過香港
我唔cosplay 鋼鍊 所以番支那食野,不了
唔講話乜元素週期表個啲乜乜柒柒啦

你自己睇翻自己香港的食肆

難食到仆街之餘 又要收到貴

再者 你又知道香港啲廚房佬好乾淨?
其實你有無諗係 hangover 之後嘅事
你去買屌米8啦
有fd好鐘意上去飲酒,順便叫雞
Shopping mall copy hk la

But China dna is trash
你話如果香港人樓下有差唔多價位 又好食既野 仲會唔會突登搭成個鐘車番大陸?

係呢d 位真係撐唔落所謂本土小店 又貴又偷工減料 又難食
有道理

不過其實香港 x咗好多大陸西
喺香港比啲侍應西得多,突然比人咁好聲氣serve真係好正
老實講 我都係近1-2年先再番大陸
早十幾年前係真係覺得好落後 完全唔想番去
但係上年比人拉左番去 就覺得真係唔同哂
野食係真係有水準 又平
係香港唔係無 但你無番1000per head 落唔到樓囉

講真話一陣又有人話我係5毛
香港食肆再係咁樣做落去 根本死路一條 人地大陸d 連鎖一開落黎就死撚硬
窮撚多
香港d好野食都係高級野好貴
得比得起幾舊水係食袋底撈呢d
支那你去d大商場食嘢應該無乜黑心問題,衛生程度好過香港好多食店

去東門個d就祝君好運
而家飲奈雪之茶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞