究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
其實大6有高質野食唔可以㗎咩?
如果以呢個理論黎睇野,其實此post已完
個post嘅目的幾時變左影響人唔去深圳?乜講句嘢一定要改變到人先講?係咪返得大陸多連上網鳩up都唔慣 你咁心態直接唔洗上討論區啦,好多野講完都唔會變。 俾人笑自己傻閪 wfc嘅咪當睇唔到,睇完忍唔住要駁就唔係wfc啦

至於眼界呢,你見過嘅我見過,你未見過嘅我都見過。我喺呢度淨係同你比就夠啦 我唔鍾意嗰樣嘢咁啱係你唯一見過嘅嘢,所以一定係我眼界細啦
俾得起錢香港大把好野食
係要慳幾百返大陸食元素
條命真係咁唔值錢?
仲要計埋唔知係咪真係慳到
咁你比唔比得起錢? 有咩好嘢食介紹下?
但係香港就係好多人都比唔起錢要用$88平電話plan同埋食老麥。 不過老麥嘅福喜黑心肉事件已經係幾年前嘅事,出事果時咪冇咩人去,過一排香港人又唔記得啦,而家咪又係排晒長龍繼續幫襯。
去開mos burger
後生仔好心你就咪自視過高啦,[我見過嘅嘢你都見過],真係笑撚死人。
上連登不嬲都唔撚駛咁認真。
此post已完,你可以專心寫遊記。
走住屌
你自己窮撚就以為人地俾唔起
買餸呢我就去一田買日本野既
快餐我就食triple O mos burger BLT
中菜唔係咁好,想食既會去唐閣同利苑
日本野我去開Nobu
香港既茶樓都會茶葉翻用 飲滾水啦
大陸野咁正點解個榜咁少中國既
又玩標籤?就算真係後生過你,所謂一把年紀活在狗身上,你就算係老d又點?咪又係廢老。

明明係你地班友話人唔返大陸係眼界細先嘅,家陣俾我攞事實出嚟打面打到啪啪聲又唔甘心

你可以唔信嘅,不過同一個邏輯又可以apply返落你度。你以後講嘢前諗清楚喇
我諗佢唔敢再覆

真係好鬼矛盾,成日自己講完d嘢又唔記得 轉個靚彎打倒昨日的我
因為好多後生都係大陸落黎
我去東南亞
馬泰越
食得一樣平一樣正
深圳低質城市 又多外省人
不了
要食都係去廣州 食在廣州
至少唔會垃圾都變上菜先
根本係唔肯洗 / 覺得貴
講到尾,錢問題

老實講而家上大陸食野有幾平?
講來講去剩係椰子雞麻辣鍋酸菜魚,為左慳少少搵命博
經常有fd摟
每次都係回佢成個periodic table 食落肚
你食埋我果份
係香港食屎就最好啦 講咁多做咩
香港最好 最有保證
我去開果D cheap 雞茶樓, 插香/負撚/海巷/好采
頭幾壺茶濃到唔飲得, 可唔可以介紹邊間茶葉翻用
屌你老味
最近呢幾個月轉左新工
聽啲濕鳩90後同事吹水
竟然係會講咩: 好想飲喜茶囉,但係又要同啲大陸哩迫 (男人老狗八婆tone)

跟住又會講咩下星期去邊間新支那cafe
但又笑鳩另一個同事中意支那成日睇支那綜藝??

我真係好不解依加啲所謂潮童
香港又貴 又唔好食...
咁多人番去總有原因既
喜茶 堅好飲..

油麻地都有間台灣店係高當d,洗鬼返支那
好事黎 等香港假日少啲窮人留港
開題者提出一樣嘢好似無人討論:
有班後生仔女鍾意去中國消費
但同時呢班後生仔女嚮意識同言語上又會恥笑中國
係咪好多人無留意呢一點?
覺得鍾意去中國消費等於認同中國?
好似有啲會錯意
如果唔計去滾嗰班香港男人
十幾年前已經好多香港師奶同OL
放假會去深圳飲茶同按摩
不過佢哋都係經常攞中國做批判同恥笑對象
其實咪同而家一樣

終於一國一制
我拎硬日本藉
以前香港鬼係咁
返大陸食野不了
其實鍾意上去食野嘅真係好多都係香港食唔起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞