究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
諗起譚仔
茶記
仆街羅湖國貿七蚊抄腸粉都好食過酒樓幾十蚊個啲 香港啲屎留番俾你地啲地底泥食
最撚痴線係而家啲同事,

不論老少成日話返上大陸食野,

就連啲喺外國讀過書返嚟嘅同事都話好鍾意返上大陸食

講真海底撈真係幾好食
屌你原來你驗屍?
其實你地鐘意返大陸食廢料冇所謂
唔好食到有病就返香港醫
最好就返大陸醫啦
死傻閪
重點錯撚晒
大陸食菜有正常菜味 食肉既肉味更加無得比

香港班仆街為左交租俾左幾多年腐肉香港人食
on9先去中國 仲要食嘢
完全無興趣返去食
睇食咩 食雞 潮洲打邊依啲香港真係冇得比 但串燒果啲真係唔好撚食 食完第二日會好撚唔舒服
但已經唔想再返支那 計埋交通唔會差好遠
出得黎食野,老老豆豆你點撚知佢有冇安全問題啫,都係靠睇間店門面光唔光鮮啫,家陣大陸果啲係呃得吓人,而且真係味道唔差,香港俾一舊水都係食垃圾,環境又唔係好撚過人,價錢貴,仲有香港冇出過食品安全問題?講真,你要抗拒中國文化,我支持你,但依家連食個飯都要批判人地,但自己香港地又唔撚係好,講經咩
有正常智商都會判斷到
識飲梗係即興買機票飛台灣飲,重同你上去飲化學嘢咩
吹水吹撚到呢
身邊好多人都會番大陸食野,又話咩大陸依家好先進,好似講到唔去大陸體驗下既人好落後,咩都唔識咁。

佢都on99, 講野食,食野最重要係食物安全,任佢有幾多花臣都好,全部地溝油咁,有毒物質咁多 衛生又差,我話知佢幾好食都唔去啦 (平時係香港多數係屋企煮,出去食野都避免去d一睇就知衛生差既地方食,何況仲叫我專登走去一個食品安全咁多問題 嚴重好多倍既國家? 真係寧願去日本食好過)

根住又話咩強國科技好發達 用電子支付
係就係方便,咪方便監控囉,遲下中共搞咩信用制,你做乜佢都知

仲有,呢個世界大把地方野好食過佢,食物安全過佢,科技先進過佢。呢班人靜係話中國好勁好勁 以為自己好醒,佢地先係目光如豆

其實好多地方都好先進 係香港政府不思進取 法律條文勁落後, 又唔支持創科,咁岩強國係隔離,先好似對比出人地好勁咁
你get唔到個問題核心

我問既係,係香港出事,我地知搵邊個幫手同點做

係大陸出事,你知唔知應該搵邊個幫手?報公安電話幾號?大陸醫院收費?邊間可靠?使唔使比紅包?會唔會亂咁收費?你冇戶籍,會唔會收你天文價?你想返香港醫,搵邊個?你知邊間啲野食搞到你咁,搵邊個政府部門幫你追討責任?

定還是你覺得跟住個youtuber就一定冇事,上面啲野全部唔使理?

係中國得啲高官食既野係一定冇食安問題
因為佢地食既係特供
中國食品食不安心,內地記者暗訪發現,醋飲料龍頭企業、本港有售的蘋果醋「天地壹號」,被踢爆涉用違規存放、可能變質的過期濃縮果汁製成,還用三精一水(醋精、糖精、香精)勾兌劣質蘋果醋
咁使唔使去過印度先有資格屌印度多強姦案危險叫人唔好去旅行?

呢個世界有樣野叫新聞
仲要一個資訊封鎖既國家都仲報到咁多出黎
你命賤鍾意拎去搏係你既事
唔好講到其他睇過新聞既人係井底蛙咁
摺啦 搵間香港既小籠包係好食過上海既黎睇下
無料扮四條
https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw/地沟油
點解條link變左殘體

2010年,據中國專家估計,這種食用油占全中國市場十分之一,當中包括街邊攤檔和高級餐館,用於製造各式食物,如油條、羊肉串、水煮魚、麻辣火鍋等等,消費者根本不知道烹煮這些食物的食油有毒
記得有事係強國醫
唔好返黎用香港既醫療資源
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞