究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
碌ig個陣發現上大陸食嘢個堆通常都係公屋mk妹,相反名校出身嘅有錢女通常都係去香港啲酒店呀高級餐廳食tea

咩level嘅人咪食咩level嘅嘢囉
樓主就由得班垃圾去食垃圾啦
YouTuber 西多屎講過
真係
就算香港有都好hi貴
同埋一定冇大陸做得咁正宗
環境都冇大陸啲餐廳咁舒服
香港人又多地方又迫
早十年廢中廢老就成日上去食
你估香港既餐廳好乾淨啊 好多野眼不見為淨 上去玩下娛樂下 放鬆一下啦香港人
你估大陸仲係十幾年前未發展果陣咩
先冇話北上廣果啲
依加大陸一啲二三綫嘅城市分分鐘已經拍得住香港
香港人仲成日覺得香港係購物天堂 美食天堂
真係好井底之蛙
成日話香港係國際大城市
咁連最基本嘅文化交流都做撚到
咁仲有咩好講
公道講句 消費得起呀嘛
香港食大家樂既價多少少就食到靚啲既餐廳

香港食一餐(仲要就住叫+未必好食)=人地兩-三餐 (餐餐都叫到盡)/成個trip既價錢

夠近有好野食邊個會走咁遠過關食
如果無記錯,應該係小肥羊果時開始興... 又要飲曬王老吉咁撚樣.... 有朋友仲叫我過褔田去食日本野,我直頭話佢痴9線... 褔岡就去... 不過間野個名好撚好笑,叫中森名菜 ...
大部份番支那食既原因都係窮
係香港靚小小既料食唔起
有錢既人邊會咁得閒上去食垃圾啊
我就唔會係大陸食parma ham同salami...因為大陸雨潤有出俾餐廳酒店... 而家香港都唔知有冇入... 話哂都係生豬肉...
香港 又串 又貴 屌你老母入去食幾百蚊野當鳩你唔比錢黑衣咁入去食野

返到去 態度唔同 真真正正感覺到係有服務

仲有 香港真係好撚細 行下行下黎黎去去郁係個d 鋪頭 領展 大商場 入面d 野一撚樣 無地區代表性 以前細個唔撚係咁樣 屌你老母d 大財團 政府 為左錢乜都做得出 成個香港都唔似香港 而家無咩都唔會出街 得閒買餸自己撚兩手 放假返下大陸遠d 既地方食唔同既菜睇唔同既景仲好了

利申 極撚討厭共狗 返去都唔會代表愛國 留係香港又唔代表撐香港 你睇下班撚屌廢老就知 收下禮物又去投人 仲要名都唔撚記得 知道係競選舞弊政府又唔做野 對香港心淡了
榴槤pizza聽到都想嘔
勁好食
上去叫雞算啦
食乜撚野呀
勁多人留言,我都想知咩事,呢排先係咁
D人幾時講過?追po啦柒頭
呀 不過人地係唔認為強國野食有食品問題
正解 窮咪認左佢
係咪佢9up 或者已經轉左手
仲有 強國食品安全極嚴重係事實
樓上一早放曬新聞你要扮訓都幫你唔到
呢d唔係偏見同偏激
我話去印度極易俾人強姦 係咪又話我偏見偏激呀
唔好話返大陸啦
求其係香港入一間鋪頭都係內地人嘅招呼你架啦
啲料你仲諗住有分別
你咪撚講緊食物安全就走撚咗去講阿差老強啦! 屌你!
而家樓主係講緊深圳, 你又拉撚到全中國.
每個城市都會發展同進步嘅, 事實係哩幾年間深圳係比以前進步咗好多, 你一直否認都冇撚你辦法.
就算D大陸仔/妹著衫都唔撚同以前啦! 你真係見識多D先啦!

你可以講二三線城市真係好撚多食物安全問題, 次撚次上報紙都係D二三線城市.
但認清現實係而家真係好撚多香港人(包括後生果一代)都會北上深圳食嘢.
佢地都唔撚係白痴冇判斷能力, 加上你估深圳食嘢平㗎, 又交通費又要時間,分分鐘重貴撚過香港. 有咁多人去就因為覺得同樣嘅價錢, 食物質素同服務環境衛生唔差先會繼續有人幫襯.
係咪就聽你食過一次就能夠以偏概全呢! 你有冇撚係深圳生活過先? 講嘢咪撚扮晒專家先得㗎.

我就唔會屌鳩人北上搵食嘅, 亦唔會吹奏叫人上去食嘢, 既然你唔撚上去食都冇人會迫你去食,
但就唔好知少少就扮撚晒專家先得㗎! 成撚日坐係屋企思想打J.
用下你個腦都知我講印度係比喻啦
二三線城市上報係因為d有問題食品係個到做囉
唔通一線城市唔用中國大陸野食架
搞笑 你依家話野食唔平 用下你對死人眼睇下個post個個都話又平又好食囉 盲左?
咩叫唔係個到生活就唔可以做專家
我深圳食過既 又住過比起深圳更一線既大陸城市啦
八個字
金玉其外 敗絮其中
你唔屌人上去 又唔會吹奏人上去
咁係你自己對件事既態度
關我咩事?一定要我跟你?唔屌得人上去?言論自由識唔識?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞