究竟幾時開始喺支那食嘢變咗潮流?

937 回覆
2975 Like 98 Dislike
樓主係井底之蛙
好簡單 當基本嘅生活飲食娛樂呢啲唔夠好嘅話
邊位會去理政治呢啲高級小小嘅理想
Maslow嘅hierarchy of desire都係咁講

寧願上大陸食好嘢受人尊重
真心都唔好留喺香港食屎仲俾人鬧
大家係咪未試過喺香港肚痛或者食物中毒?
地方細都會有問題何況地方大
做個精明嘅消費者學識揀餐廳
因為香港太貴
又未必好食
當然你番得上去
就唔好理佢啲野食點黎
支那既食物安全監管得啖笑。
又多無良供應商。

有班人覺得自己條命唔值錢既未去支那食野lo。

呢d人早死早著
香港有溫體牛?
香港有椰子走地雞?(唔冰鮮喎)
係好撚on9架 我都識啲咁嘅人
搭地鐵來回成舊幾水
高檔嘅嘢食($1000 up per person) 香港係同全世界比,深圳邊有得比
一二百嗰啲就真係贏香港
我問你啫,唔洗即刻屌鳩人唔識字
窮閪先會食大陸小食 好似係
飲食係人類基本要求 邊個唔想隔離左右就有好嘢食 相信香港飲食業生性啲 啲人唔洗下下排好耐隊之後食埋啲性價比極低嘅嘢食的話 仲鬼會有咁多人上大陸食過翻尋味
世界潮流黎架
第時返工跟project跟到啲大陸客or外國客
話想去中國玩返一兩日
你都搭到下咀 仲識邊度搵食
呢個先係重點
香港周圍都係人 行步路都唔舒服
店舖服務態度又西
垃圾連鎖店都要排隊既時候
你就會明白點解有人會番深圳食野同玩
人地人工平
可以請多d人手提供好好既服務
香港由細行到大已經行到悶, 又越黎越多人, 不如上深圳搵啲新野行下, 遠少少歡樂海岸, 海上世界行得比香港仲舒服
成班一聽到中國就標籤定先
同樣既野番去食平咁多
地方又大又靚
緊係番去食
講句公道說話 睇你要邊種享受 我係一個會經常穿梭兩地既人 兩邊都有屋

香港:只係得食品安全同私家醫療有信心 其他所有政府野都無分別 人多 人工低 野食貴 建築環境超級差 你地硬係覺得香港條路好行?? 上面有巴打話上大陸係拎香港人光環,我覺得你留係香港先係叫做有光環,固步自封,而你上大陸係同班大陸人挑機,香港人隨時挑唔羸,但香港有先天教育優勢。 如果你想安安全全食綜援打工過日子 你就留香港 /月薪高過 4萬留香港你都OK。

只講深圳,廣州,湖南,杭州,上海: 建築環境已超越香港 樓同街都係令人舒適既靚景,政府野就無真真正正接觸,只係普遍服務都要等好奈。

教育上係學校環境麻麻,但出黎既人就無特別,甚至冑D好屈機。 醫療無乜信心,加上未係大陸接觸過。 生活水平正常/低D 。係工作同文化有差別 ...有D野大陸點整都係好撚核突,但佢地覺得整得好好。野食平同多唔洗講,有外賣,同買野送貨。

本人小意見就係文化上大概10年大陸就會無咁多ON9野發生,因為香港成日見到既蝗都係大陸小城市落黎,大城市既人係好小黎香港 同埋 生活文化好國際化,有禮儀。

比我揀 都係死 我係大陸快快活活 50歲命 好過香港 打工30年周圍搬又要擔心無錢去玩
呀 同埋 大陸既網絡文化係誇張過香港 香港你得係得FB同連登 ,大陸一傳D片同相 係成個省份再傳曬全中國都會知道曬 我有時覺得好撚誇張
我好撚憎大陸都要認同深圳食野好過香港
其實上去食都百幾二百人仔一位
但係食嘅質素係香港5~6舊水一位
香港啲正宗中菜其實多數都好垃圾
最慘又係用中國食材而且運過黎無左幾日鮮度
建築環境<--------睇下邊到,我知大陸有d地方靚
但我要搵大陸建築環境差果一面一定易過香港

eg
大陸人拍既中國禁片,北京的垃圾困境
《垃圾围城》Beijing Besieged by Waste (Garbage) 王久良 作品
https://www.youtube.com/watch?v=7zZ2K1rrqpE&index=68&list=PLHBecKQD7frNJrRJmk-6HuPABL8Z55oGa&t=0s
gay
番大陸食日本野係伏,但食中菜潮洲上海菜,同香港無得比

香港啲所謂米芝蓮星級中菜真係不論不類

正宗片皮鴨更加係香港係無得食
美中鴨子,福臨門呢啲奇怪到
呢個係其一 我都知 所以無列幾個地方出黎,就係北京 廣東省邊沿,成都,四川,重慶,都係有好大既城鄉差距......

但你要諗 你番到大陸你唔會係鄉村人,你直入大城生活圈。

所以我上面話 大概10年時間解決,如果係有心搞的話
講到香港整到原子筆粒的咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞