跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
[認真]幾耐打一次飛機 你覺得打飛機對運動有冇影響

唔好太多 訓醒一覺雖說不大影響
但太密會無精神
比賽前後就算大壓力到放鬆唔到都唔好打
早d訓抖好過
我跑步一星期跑3日,但第二訓練日,小腿位會痛,想問下係咪跑姿有問題?

咁小資料確定唔到
完左有無做cooldown放鬆呢
我以前跑10km要1個鐘多啲,之前keep住日日落街跑10km跑到47分鐘,最癲喺每日都快咗少少。嗰陣跑步真喺好開心,身邊嗰個都話好難跑好難做到,但我好享受一個人唔限速咁鳩跑。

跑運動場可以跟住啲快過自己均速嘅人跑,如果佢地喺常跑你又可以每次跟多啲跟耐啲你會進步得好快,我都喺咁跑。

利申:嗰陣跑喺80kg左右 170運動底肥仔(底頭望唔到腳趾) 所以如果唔喺有病痛我諗唔到點解你會跑唔到

有對象跟都係進步既方法
只要量力以為就可以
大阪跑355
澳門跑356
黎緊渣馬感覺keep唔到添
感覺有好大瓶頸
點突破?

平時點樣練?

隔日跑15K
兩至三個星期跑一次21k-25k
依家15K速度大概係1個鐘15-18分左右

有無練interval?
長課練速度進步空間不大
因為心率區間變化不多

唔知點提速
感覺點用力都跑唔快
4:30/km左右已經提唔到速
有D疑問想解答:

1. 巴打平時既肌力鍛煉內容係乜? 聽過有人話10K跑得快過40分鐘先需要用器械 慢過40分鐘既跑手用體重訓練就夠 巴打點睇?

2. 長課後段(第16~18k)肌肉開始僵硬 唔係好發到力 想問下可以點減輕呢個問題?

3. 有乜徒手訓練既方法可以練腿後肌?

4. 落斜跑係咪會傷膝頭?

5. 我而家練跑之前淨用5分鐘左右做動態熱身(踢腿, 弓步等等) 跑完之後淨係用5分鐘左右拉筋 咁樣係咪對身體最好既熱身同冷卻? 可以點改善

利申 5k pb 22m36s 10k pb 46m

謝謝
Keep住跑7k 40mins
點樣突破上10k
次次跑完7k就冇力跑落去咁

正確拉筋方法

今晚做功課 相信我

多謝thanks

http://sport.talk.tw/Article.aspx?Article_ID=261

可以睇下面圖果埋靜態拉筋
動態段片去到交叉步果到都可以
打後果堆如果做要小心做
(本人唔建議因太大動作)

隔日跑15K
兩至三個星期跑一次21k-25k
依家15K速度大概係1個鐘15-18分左右

有無練interval?
長課練速度進步空間不大
因為心率區間變化不多

唔知點提速
感覺點用力都跑唔快
4:30/km左右已經提唔到速

試下係場練下 增速
八組四百/六百/八百 用八九成力
試下每組間抖1:1時間
練多幾次就會有成果
有D疑問想解答:

1. 巴打平時既肌力鍛煉內容係乜? 聽過有人話10K跑得快過40分鐘先需要用器械 慢過40分鐘既跑手用體重訓練就夠 巴打點睇?

2. 長課後段(第16~18k)肌肉開始僵硬 唔係好發到力 想問下可以點減輕呢個問題?

3. 有乜徒手訓練既方法可以練腿後肌?

4. 落斜跑係咪會傷膝頭?

5. 我而家練跑之前淨用5分鐘左右做動態熱身(踢腿, 弓步等等) 跑完之後淨係用5分鐘左右拉筋 咁樣係咪對身體最好既熱身同冷卻? 可以點改善

利申 5k pb 22m36s 10k pb 46m

謝謝

1.
練完做核心訓練 平版 側版 弓步跳 等等
操核心肌羣 有好多唔同種類 我無做機

2.
可以減慢速度一小段路 調整呼吸 會好快好
想長期就係練好肌耐力

3.
無影繩1000下每日做 可以300 500 700慢慢上

4.
會 唔好大步衝 平時練都要拉足筋

5.
最理想係頭尾各二十分鐘warm同cool

希望答到你
Keep住跑7k 40mins
點樣突破上10k
次次跑完7k就冇力跑落去咁

試下拆散 4 3 3 做均速
慢慢加快 就會keep到
都係肌耐力唔夠
本身打開波,出左黎做野之後一兩星期打一次

宜家跑步平均1k 6~7mins 跑3k 左右頂唔順

有咩方法最快操800m 可以3'20 內?

上次去試跑 得3'45 跑完好似就快死咁

3'20唔易架 而且淨係做到一組都無咩意思
所以都要慢慢上 試下用六或八組做目標
五分鐘跑連休 試下每個都差唔多速度
睇下你大概可以保持成點 夾硬谷上去唔長久

應該2組收皮
巴打宜家interval(400m - 1k)跑緊咩pacing
想參考下

我知道跑interval先可以提速 但係成日都提唔起個心去跑 easy run / tempo多

利申: 宜家主要跑半馬/全馬
我都斷斷續續跑左4年10k , 但一直成績都麻麻, 最fit 果陣pb 都入唔到50

初初開始跑真係進步得好快, 但50分鐘呢個大關真係突破唔到, 可否比d 訓練建議

首先要有恆常訓練
你係覺得自己到樽頸定係點

工作關係一星期最多跑一次... 有排KEEP住咁練左半年都冇乜進步
硬係提唔到速, 當加速到5'/KM 既話好快就捱唔住
本身打開波,出左黎做野之後一兩星期打一次

宜家跑步平均1k 6~7mins 跑3k 左右頂唔順

有咩方法最快操800m 可以3'20 內?

上次去試跑 得3'45 跑完好似就快死咁

3'20唔易架 而且淨係做到一組都無咩意思
所以都要慢慢上 試下用六或八組做目標
五分鐘跑連休 試下每個都差唔多速度
睇下你大概可以保持成點 夾硬谷上去唔長久

應該2組收皮

慢慢些唔好急 先可以長玩長有
巴打宜家interval(400m - 1k)跑緊咩pacing
想參考下

我知道跑interval先可以提速 但係成日都提唔起個心去跑 easy run / tempo多

400 73 4s左右
的起心肝啦快d
我都斷斷續續跑左4年10k , 但一直成績都麻麻, 最fit 果陣pb 都入唔到50

初初開始跑真係進步得好快, 但50分鐘呢個大關真係突破唔到, 可否比d 訓練建議

首先要有恆常訓練
你係覺得自己到樽頸定係點

工作關係一星期最多跑一次... 有排KEEP住咁練左半年都冇乜進步
硬係提唔到速, 當加速到5'/KM 既話好快就捱唔住

最緊要係均速 比你有畸上到速
玩得一畸就收就無咩意思
巴哥ho ball, 跑得好快
48kg踢波應該好易被人bump開
想參考下

400 73 4s左右
的起心肝啦快d

跑埋星期日街馬 仲有一個月渣馬
呢個月盡量一個禮拜2課interval 希望逼到自己

btw 巴打既身高體重同神野大地幾似 唔知你有無聽過
非路跑撚有跑下山搭單請教

itb可以點解決?
上年玩個57k山賽去到25k左右瀨野
去到尾落樓梯外膝痛到最後都捱完
而家練山去到20k左右都開始隱隱作痛

唔想哂錢買roller可以點徹底搞好
巴哥ho ball, 跑得好快
48kg踢波應該好易被人bump開

所以而家係ps4踢多
想參考下

400 73 4s左右
的起心肝啦快d

跑埋星期日街馬 仲有一個月渣馬
呢個月盡量一個禮拜2課interval 希望逼到自己

btw 巴打既身高體重同神野大地幾似 唔知你有無聽過

比心機呀 今個星期日熱 注意補水 有帽有帽
等我問下谷歌大神先
非路跑撚有跑下山搭單請教

itb可以點解決?
上年玩個57k山賽去到25k左右瀨野
去到尾落樓梯外膝痛到最後都捱完
而家練山去到20k左右都開始隱隱作痛

唔想哂錢買roller可以點徹底搞好

ITB好麻煩 平搞網球或者硬波碌 用自身重量
貴搞就物理治療 不過長遠都係一得閒就要自己拉下
22分跑5k算吾算快?
22分跑5k算吾算快?

中等
呢個速唔如果可以保持都算唔錯
巴打
我跑幾k之後小腿前面舊肌肉就開始緊
再跑落去就痛到要停低
但覺得自己其實仲有氣
請問係咩原因?落地方法錯?

利申:運動白痴 最近想做下運動 將來老左身體都健康d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞