跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
師兄勁。我跑4年全馬都係on99 sub唔到4

擇日不如撞日
就下星期日sub啦
召喚各長跑巴絲

自介:
十畸半全馬都有跑
PB 36--1'26--2'54
上年最後一個賽事傷左休養緊

陳韋彤

擇日不如撞日
就下星期日sub啦

我就係因為慢所以先跑返半馬
師兄有無九龍灣跑去將軍澳路線介紹,同埋大約幾k
另外平時食太多糖份會唔會影響跑步狀態
最後我發覺我朝早跑,狀態會差d,係咪純粹因為我身體唔慣?
有勞師兄指點
召喚各長跑巴絲

自介:
十畸半全馬都有跑
PB 36--1'26--2'54
上年最後一個賽事傷左休養緊

陳韋彤

不了 陳生見佢攞獎攞得多

擇日不如撞日
就下星期日sub啦

我就係因為慢所以先跑返半馬

下年上番黎全啦
成日跑到小腿酸軟,痛,要停下休息
想問係咩原因?熱身唔夠?定小腿肌力不足?
有勞師兄指點

可以經彩虹順利西貢入
科大落番將軍澳 可以科大補給
不過呢條路激多斜 對體能同意志有要求
糖最快變能量 過量或不足都有影響
所以好多運動員都會食gel補充糖分同能量
慎防因肌肉疲累而導致抽筋

落腳重唔重?
減慢速度會唔會有舒緩

落腳重唔重?
減慢速度會唔會有舒緩

可能係落腳重

但想唔重可以點做?

落腳重唔重?
減慢速度會唔會有舒緩

我都係平均6秒20..1km咁去,唔知算唔算慢速。
長跑撚啲身型好撚核凸

消防員呢?
之前有跑開但半年無跑
想報下年全碼 6月先操返夠唔夠做
一星期跑2-3日夠唔夠
收工唔定時, 離運動場遠, 少做track, 所以時間冇人咁高效提升

而家收工城門河邊衝幾個1k , 周末跑返個長補數

現時無運動心跳可以低過60, 玩埋今年半馬出年就上全馬

利申慢撚: pb 10k 48min 15k 1:18 半馬 1:56
有勞師兄指點

可以經彩虹順利西貢入

thx ching
杜奧巴巴, 岩岩一次過追曬17頁, 多謝巴打分享經驗同埋心得!
連登好在有你! 仲有天地巴!!

講少少背景先, 27歲 65公斤 165cm高, 少時有短跑運動底, 但過去5年已經少做運動.

1月開始跑番步, 目標想 減肚腩 練心肺 同2018年完成渣打10K.

主要有兩個問題, 望巴打解答:

1. 跑機時經常10分鐘已經撐唔住, 速度係 8 km/hr (好慢 )
小腿同大腿會好酸, 係咪肌力不足或熱身唔夠或意志力不足?

2. 跑完機, 做完重訓 或平時行路多時, 有時左右邊盆骨位會痛, 似神經痛而非肌肉痛, 行路要就住力行, 師兄有無類似既經驗?

要做足熱身 跑下街啦
提高重心 望前面
儘量唔好聽到落地拍拍聲(難的)
Keep到二三十分鐘不停跑先
跑機有個暫停制太吸引

Thanks 師兄! 有無跑步姿勢同埋Full Set熱身動作既片可以Share下?

同埋個暫停制真係要好忍手唔好去禁

落腳重唔重?
減慢速度會唔會有舒緩

可能係落腳重

但想唔重可以點做?

儘量令自己腳步減聲
長遠要練好大腿肌肉
長跑撚啲身型好撚核凸

好多駝背,窄膊,又扁,乾爭爭咁
對腳又變晒型

有無誤會
身係會收少少
但係未至於收水
之前有跑開但半年無跑
想報下年全碼 6月先操返夠唔夠做
一星期跑2-3日夠唔夠

大賽前六個月左右開始準備差唔多
可以中間報比賽寓賽於操
收工唔定時, 離運動場遠, 少做track, 所以時間冇人咁高效提升

而家收工城門河邊衝幾個1k , 周末跑返個長補數

現時無運動心跳可以低過60, 玩埋今年半馬出年就上全馬

利申慢撚: pb 10k 48min 15k 1:18 半馬 1:56

低過60 fit播
有勞師兄指點

可以經彩虹順利西貢入

thx ching

加油
杜奧巴巴, 岩岩一次過追曬17頁, 多謝巴打分享經驗同埋心得!
連登好在有你! 仲有天地巴!!

講少少背景先, 27歲 65公斤 165cm高, 少時有短跑運動底, 但過去5年已經少做運動.

1月開始跑番步, 目標想 減肚腩 練心肺 同2018年完成渣打10K.

主要有兩個問題, 望巴打解答:

1. 跑機時經常10分鐘已經撐唔住, 速度係 8 km/hr (好慢 )
小腿同大腿會好酸, 係咪肌力不足或熱身唔夠或意志力不足?

2. 跑完機, 做完重訓 或平時行路多時, 有時左右邊盆骨位會痛, 似神經痛而非肌肉痛, 行路要就住力行, 師兄有無類似既經驗?

要做足熱身 跑下街啦
提高重心 望前面
儘量唔好聽到落地拍拍聲(難的)
Keep到二三十分鐘不停跑先
跑機有個暫停制太吸引

Thanks 師兄! 有無跑步姿勢同埋Full Set熱身動作既片可以Share下?

同埋個暫停制真係要好忍手唔好去禁

今晚比你 落場玩無機咁死板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞