跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
平時因為成日要練波(足球),一星期練4次,平時都搞到好攰,冇咩時間練跑
啱啱渣馬第一次跑10k有43分,有冇咩練習可以推到40內

通常踢波撚可能都跑得好快
如果你咁樣第一次跑都有43分
咁相信你一定可以更加快
只係你可能未習慣到長跑嘅速度
你可以落運動場跑圈
自己試吓4分鐘pacing嘅感覺先
想問用電話apps計 其實準唔準架
是但down左個Nike+ run club, 大家用開邊個?(apps的話)

10k 57"運動場 跑就跑左近半年 然後又半年冇乜點跑了 宜家就算跑都係有時跑下5、6k 重左4kg

Nike app免費送最少1k

咁有冇咩apps推介? 定係多數都用開錶?
是但down左個Nike+ run club, 大家用開邊個?(apps的話)

10k 57"運動場 跑就跑左近半年 然後又半年冇乜點跑了 宜家就算跑都係有時跑下5、6k 重左4kg

Runtastic 算唔算準

你跑完去返啲網站例如onthegomap.com
Plot 返出嚟咪知用開個app 準唔準
無跑兩三年,以前半馬要210,全馬都叫跑過但後段已經係行下跑下
想操番起然後慢慢挑戰自己,應該點開始練好

求指引

唔好意思呢排忙少左上黎

想開始留最緊要自律 可以先一個星期落場跑兩日
每次半粒鏜起錶 耐左可以用距離做標準
當成為左習慣之後再慢慢講詳細點練同做時間都唔遲
表示想40分鐘跑完10k 入U team
有咩training plan 可以一年內突飛猛進 最work?
之前千五米 跑5分17

循序漸進 沖圈
400 600 800咁練
我有信心三個月內練到
每個星期練兩三日

可以詳細少少解釋個計劃嗎? 謝謝

如果簡單黎講 一星期七日 我會三至四日係運動場
大概兩粒鐘內 半至九個字靜動態拉筋
沖圈開頭 400 可以用三分鐘跑連休 第一次做6/8組 下次就8/10
搞掂400就轉600 慢慢推上去 呢個方法辛苦 休息時間唔可以太多
最緊要練完做下體能練下CORE 唔好唔記得cooldown番 咁先跑得長久
大家渣馬成績如何

今年做支持 睇住個apps好似睇馬仔咁mon住d friend
Itbs可以點改善?
休息一排再慢跑都有啲痛

foamroller無既話網球都得 放係坐既位用全身壓
跑完半馬。膝頭痛
可以點搞。喺咪唔正常

平時多唔多練?定新痛?
初半馬2:05 想下年玩全馬,有冇跑會or跑團介紹?

你邊頭?我斧山出沒多
如果唔使錢的話可以試下newbalance或nike或adidas
不過佢地多數玩長課 少個人執動作
不過你問到佢地都好大方會指導的
平時因為成日要練波(足球),一星期練4次,平時都搞到好攰,冇咩時間練跑
啱啱渣馬第一次跑10k有43分,有冇咩練習可以推到40內

quote番先 好多朋友都想入40

一星期七日 我會三至四日係運動場
大概兩粒鐘內 半至九個字靜動態拉筋
沖圈開頭 400 可以用三分鐘跑連休 第一次做6/8組 下次就8/10
搞掂400就轉600 慢慢推上去 呢個方法辛苦 休息時間唔可以太多
最緊要練完做下體能練下CORE 唔好唔記得cooldown番 咁先跑得長久
新手跑差唔多1k左右腳踭同小腿中間果條筋就會開始痛,有陣時隻腳正面小腿落小小都會痛

另外本身腳步聲都好大想問可以點改善

鞋避震可以嗎?拉多少少大小腿 呢堆都好拉

腳步聲大可以加快步速同埋升高人個重心

我nike runtasic都有用過 會練完睇番個圖d距離真唔真
平時用garmin同iwatch都準

最緊要有運動 多少無區

勵志app
跑完半馬返嚟,1小時36分鐘
達到140目標

好似同我用nike差唔多
Thanks 杜巴 六點熱身巴
新手跑差唔多1k左右腳踭同小腿中間果條筋就會開始痛,有陣時隻腳正面小腿落小小都會痛

另外本身腳步聲都好大想問可以點改善

鞋避震可以嗎?拉多少少大小腿 呢堆都好拉

腳步聲大可以加快步速同埋升高人個重心

鞋果陣睇推介買左waverider19不過痛果個位好似低過小腿
本身好討厭跑步,幾年都唔跑一次,但係有一次唔知點解會自己去跑步仲要跑左10k 58分 算唔算快
以前跑到9k 宜家3k都跑唔到。。
跑左兩星期約70km (一星期跑四日, 有用單車/游水cross training)

今日第三星期 膝頭跑到4km時有d痛,
係咪正常??
如何改善膝關節痛 想跑完全馬
本身好討厭跑步,幾年都唔跑一次,但係有一次唔知點解會自己去跑步仲要跑左10k 58分 算唔算快

如果男仔黎講 一般啦 ok嘅
跑左兩星期約70km (一星期跑四日, 有用單車/游水cross training)

今日第三星期 膝頭跑到4km時有d痛,
係咪正常??
如何改善膝關節痛 想跑完全馬

有無做肌力訓練?
有咩跑鞋好介紹
1k左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞