跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
跑左兩星期約70km (一星期跑四日, 有用單車/游水cross training)

今日第三星期 膝頭跑到4km時有d痛,
係咪正常??
如何改善膝關節痛 想跑完全馬

有無做肌力訓練?

只做深蹲,同間中burpee
唔該晒你隔離post應我
跑左兩星期約70km (一星期跑四日, 有用單車/游水cross training)

係咪正常??

有無做肌力訓練?

只做深蹲,同間中burpee
唔該晒你隔離post應我

唔記得應過你腿後肌同小腿都要訓練架 好多人(包括小弟)都忽視咗 好容易令膝關節過度受壓
其實跑全馬啲人係點練返嚟?
無理由隔日就抽幾個鐘去跑

唔使幾個鐘
Keep 住有跑,(通常啲人)月訓練量一二百k 走唔甩

唔使幾個鐘

例如我啱啱玩長跑
定期keep住跑
日後點知道自己肌力嘅耐力已經到全馬嘅level
係咪真係要落運動場跑幾個鐘先知

唔使幾個鐘

例如我啱啱玩長跑
定期keep住跑

個人睇法,慢腳一名
好多人教先用時間做ref
比如試下連續跑一個鐘,慢慢拉長,個半鐘,兩個鐘
咁正常人都已經跑到十幾k
到時先再睇pacing

唔使幾個鐘

例如我啱啱玩長跑
定期keep住跑

個人睇法,慢腳一名
好多人教先用時間做ref
比如試下連續跑一個鐘,慢慢拉長,個半鐘,兩個鐘
咁正常人都已經跑到十幾k
到時先再睇pacing

之後你知道自己大約咩pacing,
再參考啲全馬訓練plan, 例如以完賽為目標,五個幾鐘完成要去到咩pacing
有冇初階跑步鞋推薦
新手跑差唔多1k左右腳踭同小腿中間果條筋就會開始痛,有陣時隻腳正面小腿落小小都會痛

另外本身腳步聲都好大想問可以點改善

鞋避震可以嗎?拉多少少大小腿 呢堆都好拉

腳步聲大可以加快步速同埋升高人個重心

鞋果陣睇推介買左waverider19不過痛果個位好似低過小腿

waverider19保護性幾好
本身好討厭跑步,幾年都唔跑一次,但係有一次唔知點解會自己去跑步仲要跑左10k 58分 算唔算快

男就中等 肯比時間實入50
以前跑到9k 宜家3k都跑唔到。。

太忙咋?

係咪正常??

有游水照計好正 大腿有練
可能跑姿錯或者死力去
PB 10k 52:57 , 3k 13:30

想10k跑到50分鐘內,係咪用巴打既6分鐘跑連休練?

最近開始練3k,想跑到11分鐘內,想問巴打應該點練?

想知3k點先算快?
我學校有個中三學生係陸運會跑到11分內,係咪算係好快?

thx

無問題的 用果個方法推多幾頁
唔使特別搞個三畸都會快到
如果跑短 四分內叫達標
學界三千紀錄係9分10秒79
有咩跑鞋好介紹
1k左右

呢個距離無咩所謂 唔著AIRFORCE就得
有無可能淨練interval 10k sub40?

可以
有冇初階跑步鞋推薦

NB REEBOX 就經濟
但 MIZUNO ASICS減偵起上黎都可以好平
所以睇你想要咩 初起可以先用保護性高的
有冇初階跑步鞋推薦

同感
買厚啲唔怕
第一對鞋係adidas tempo, 全白好柒
但反而最鍾意
有冇初階跑步鞋推薦

同感
買厚啲唔怕
第一對鞋係adidas tempo, 全白好柒
但反而最鍾意

去旺角大中果啲會有舊款鞋
巴打有無留意東京馬
有冇咩跑步手錶推介
巴打有無留意東京馬

東馬個第一又破個人紀錄
有冇咩跑步手錶推介

睇不直 唔怕水貨tomtom epson唔錯
garmin 舊少少既230 235都夠玩
iwatch就型格為主

係咪正常??

可能跑姿錯或者死力去

上網睇跑姿,話要腳尖落地先?但我又覺得好唔自然咁,都係成隻腳掌落地

第四周跑完半馬距離, 2:04跑完21k
應該用咩方法練全馬?

跑果陣唔痛,但跑完有沖凍水,有拉下筋,膝頭仲係痛

係咪正常??

可能跑姿錯或者死力去

上網睇跑姿,話要腳尖落地先?但我又覺得好唔自然咁,都係成隻腳掌落地

第四周跑完半馬距離, 2:04跑完21k
應該用咩方法練全馬?

跑果陣唔痛,但跑完有沖凍水,有拉下筋,膝頭仲係痛

幾時比賽?全馬其實夠長課就可以完賽 做時間另計
邊到落地無標準 最睇都係步頻同步距
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞