跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike

跑過一次 就停左
因為唔同肌肉唔同玩法
要鑽研下先唔可以睇少

我反而係冇跑過平路全馬半馬,最多跑過10k
我多數跑山,之前跑個57k 山賽跑左14hrs

山景色正過路 如果有時間欣賞

天仲光就係,入左黑落山唔仆死已經當執到
巴打有冇膝患??
我而家有骨膜炎,驚再跑骨折

有少少 最好自己跑完搵朋友或者有己鍵下
有foamroller就碌下 放鬆都係訓練重要部分
驚可以搵物理治療問下 不過都唔平 成五舊

我反而係冇跑過平路全馬半馬,最多跑過10k
我多數跑山,之前跑個57k 山賽跑左14hrs

山景色正過路 如果有時間欣賞

天仲光就係,入左黑落山唔仆死已經當執到

黑山好蝦仁
800 1500 3000

4*1 4*4

輕鬆 多唔多強敵 睇住黎食

我好少玩開呢啲短途,勁敵應該得一個

咁守住第二睇下佢咩料
差唔多完試下放佢 佢唔拍你就贏
太早帶出有時會輸比自己壓力

我好少玩開呢啲短途,勁敵應該得一個

咁守住第二睇下佢咩料
差唔多完試下放佢 佢唔拍你就贏
太早帶出有時會輸比自己壓力

多謝師兄指導,祝你長跑長有 無傷無痛

加油呀 等你好消息
巴打有冇膝患??

巴打有冇跑鞋介紹,我隻腳係正常弓形
跑完之後腳眼同小腿之間條根會痛
係咪跑姿有問題
近幾耐經常提及姿勢,但自己未知錯對,應該用咩途徑去解決?
每次跑既路段,距離,時間都有出入,應該set死定點?利申要練好4.8k 21分,你明的
唔知點解隻腳跑5-10分鐘左右兩小腿會好痛,應該係差唔多抽筋果隻酸軟,唔知係唔係關着籃球鞋跑步事,因為對鞋有少少重定係本身腳筋太緊跑果時會痛,利申有做熱身運動
緊持左2星期朝早跑都係咁,唔係唔夠氣係腳酸軟,平時有打開波但一直以黎長跑都係咁,我係正常人身型
每次跑既路段,距離,時間都有出入,應該set死定點?利申要練好4.8k 21分,你明的

幾年
唔知點解隻腳跑5-10分鐘左右兩小腿會好痛,應該係差唔多抽筋果隻酸軟,唔知係唔係關着籃球鞋跑步事,因為對鞋有少少重定係本身腳筋太緊跑果時會痛,利申有做熱身運動
緊持左2星期朝早跑都係咁,唔係唔夠氣係腳酸軟,平時有打開波但一直以黎長跑都係咁,我係正常人身型

搞到慢跑5分鐘就開始變超慢速咁跑
巴打有冇膝患??

巴打有冇跑鞋介紹,我隻腳係正常弓形

有時間可以去黃埔睇睇 間acis做緊特價幾平
佢避震做得唔錯
我都斷斷續續跑左4年10k , 但一直成績都麻麻, 最fit 果陣pb 都入唔到50

初初開始跑真係進步得好快, 但50分鐘呢個大關真係突破唔到, 可否比d 訓練建議
我都跑開長跑
跑完之後腳眼同小腿之間條根會痛
係咪跑姿有問題

可能太重腳睜落地 或者拉筋唔夠
試下跑完用網球碌下腳版底放鬆下
減肥黎講
有無話一星期要跑幾多日
一日又要跑幾遠或者幾長 先有用
我都斷斷續續跑左4年10k , 但一直成績都麻麻, 最fit 果陣pb 都入唔到50

初初開始跑真係進步得好快, 但50分鐘呢個大關真係突破唔到, 可否比d 訓練建議

首先要有恆常訓練
你係覺得自己到樽頸定係點
我都跑開長跑

加油元氣巴
減肥黎講
有無話一星期要跑幾多日

開頭可以試下兩日試
不間斷跑三四十分鐘(可飲水)
速度距離不限
我都跑開長跑

加油元氣巴

第一次有人用呢個稱呼嗌我

重心記得要高 望前 咁個人會自然好多
如果運動場就時間做到標準 但過量有受傷風險
可以有小許斜度既路線其實唔錯
如 沙田梅子林 九龍灣入油塘等
我是九龍人
減肥黎講
有無話一星期要跑幾多日

開頭可以試下兩日試
不間斷跑三四十分鐘(可飲水)
速度距離不限

唔知點解用時間做目標特別難

因為籃球鞋較重同埋緊 對跑步不太好
血液循環唔好會影響到小腿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞