跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
有無渣馬半馬路線心得分享?
目標步速5:30 起步,慢僈加到5:10
希望一個鐘十個字左右完成
其實仲想問下應該係腳掌定腳踭落地

正常長距離中掌落地

巴打見你講落地,我想問我慢跑腳外踭落地先小小
我著開asics pulse, mizuno hitogami

而家練得多左,有時中掌落地或者有小小吊住隻腳感覺
之後買左對「中掌跑者嘅鞋」asics gel feather

但好唔慣,唔覺得似跑鞋似出街鞋,點算😂
認真問 巴打幾耐打一次飛機or扑野?
因為之前比賽前一晚打完J 成積差好多
上個月20號開始跑街😛,因為嚟緊三月會去台灣單車環島所以一定要練體能,結果就開始跑街

對上個十一日跑咗七日(初一到初三冇跑加一日左腳抽筋

基本上一定要每日跑,對上七日每日跑三英里到(我仲以為5公里

大約28分半到32分鐘到(途中有上落樓梯上落斜等)初頭個幾日對腳酸到仆街
依家就小小酸

咁我琴日諗住加多少少,跑咗7km 到,大約44分鐘,中後段平路,身體好似習慣咗,咁以上係我依家既情况

小弟想問問各位

1.練習會唔會太密?冇乜俾肌肉休息……
2.飲食方面有冇乜野要留意?
3.不過成日跑跑下都有痰😂大家有冇人係咁

尻up完,感謝
上個月20號開始跑街😛
......
尻up完,感謝

利申:冇做開運動😂同成日打丁
跑左一個月
琴日整左段10K
依家膝蓋外後側超痛
其實係跑姿問題,定係肌肉不足
巴打如果想減肥
做完重力訓練
大概要跑幾耐到? 30mins/45mins/其他?
自己大約平均7-8km咁跑,依個速度對減肥適唔適合?

減肥跑個陣記住要跑得慢,30分鐘起跳唔係身體都未開始消脂。
之後食少啲糖,飲多啲水,食多啲菜,飲食均衡好快減到。
記住減脂時要食返多啲蛋白質,磅數唔等於任何嘢,體脂先係重點

講起跑步減肥
等我分享下先

我164cm之前好肥
應該有60kg
而家跑左半年keep住隔日跑
如果唔太攰會日日跑
啱啱磅完52.7kg
希望可以減到50kg內

平時拉完筋之後我會快行1km當熱身
之後跑5km
係勁慢嗰隻
跑完一定要拉筋
仲要要按摩下小腿
唔係好易腳粗
有無渣馬半馬路線心得分享?
目標步速5:30 起步,慢僈加到5:10
希望一個鐘十個字左右完成

最緊要西隧頂住
因為入到去密封環境好易比環境影響到跌速
其他放鬆跑就得 510唔算一個好辛苦既速
其實仲想問下應該係腳掌定腳踭落地

正常長距離中掌落地

巴打見你講落地,我想問我慢跑腳外踭落地先小小
我著開asics pulse, mizuno hitogami

而家練得多左,有時中掌落地或者有小小吊住隻腳感覺
之後買左對「中掌跑者嘅鞋」asics gel feather

但好唔慣,唔覺得似跑鞋似出街鞋,點算😂

岩呀 吊吊地腳
要重心吊場 多提腿
中前掌都係最理想既長課落地姿勢
重心吊高 身微前傾
感覺就係個人烏前少少離心咁既感覺
認真問 巴打幾耐打一次飛機or扑野?
因為之前比賽前一晚打完J 成積差好多

適可而止 擇日而J
上個月20號開始跑街😛,因為嚟緊三月會去台灣單車環島所以一定要練體能,結果就開始跑街

對上個十一日跑咗七日(初一到初三冇跑加一日左腳抽筋

基本上一定要每日跑,對上七日每日跑三英里到(我仲以為5公里

大約28分半到32分鐘到(途中有上落樓梯上落斜等)初頭個幾日對腳酸到仆街
依家就小小酸

咁我琴日諗住加多少少,跑咗7km 到,大約44分鐘,中後段平路,身體好似習慣咗,咁以上係我依家既情况

小弟想問問各位

1.練習會唔會太密?冇乜俾肌肉休息……
2.飲食方面有冇乜野要留意?
3.不過成日跑跑下都有痰😂大家有冇人係咁

尻up完,感謝

冰巴你好
見你都上得太快 有點急
可以放慢變每星期三次
因為你要耐力 所耐唔同玩法
Interval唔使點玩 最好長完課做下體能練core
十分重要 十分重要 十分重要
2.飲食唔太亂就可 你跑多左自然食野會內疚(有時)
3.未聽過 但係影唔影響呼吸 有無積過食過咩有痰
跑左一個月
琴日整左段10K
依家膝蓋外後側超痛
其實係跑姿問題,定係肌肉不足

就咁講好難講 可能無拉ITB (blue)

試下拉埋

其實企係到拉都得
巴打如果想減肥
做完重力訓練
大概要跑幾耐到? 30mins/45mins/其他?
自己大約平均7-8km咁跑,依個速度對減肥適唔適合?

減肥跑個陣記住要跑得慢,30分鐘起跳唔係身體都未開始消脂。
之後食少啲糖,飲多啲水,食多啲菜,飲食均衡好快減到。
記住減脂時要食返多啲蛋白質,磅數唔等於任何嘢,體脂先係重點

講起跑步減肥
等我分享下先

我164cm之前好肥
應該有60kg
而家跑左半年keep住隔日跑
如果唔太攰會日日跑
啱啱磅完52.7kg
希望可以減到50kg內

平時拉完筋之後我會快行1km當熱身
之後跑5km
係勁慢嗰隻
跑完一定要拉筋
仲要要按摩下小腿
唔係好易腳粗

舒服同有效就得 無話慢唔慢
最緊要曉放鬆 咩都是假的
快完一次做到時間 唔曉放鬆番
有排先可以再做下次好時間
有時跑跑下腳板外則就會酸痛
想問heart rate其實會唔會變?

本身 5min/ km HR: 170
有沒可能練到 HR: 155?

跑耐左習慣左其實自己唔覺得辛苦,但170好似好高成80%,個條220-歲數係唔岩我,自己測過最極限HR係203 (我用心跳帶)
跑左四年全馬
前排發現左邊膝蓋痛 停左一個月都痛
朋友話練下深蹲加強返大腿

係咪真?
杜奧巴巴, 岩岩一次過追曬17頁, 多謝巴打分享經驗同埋心得!
連登好在有你! 仲有天地巴!!

講少少背景先, 27歲 65公斤 165cm高, 少時有短跑運動底, 但過去5年已經少做運動.

1月開始跑番步, 目標想 減肚腩 練心肺 同2018年完成渣打10K.

主要有兩個問題, 望巴打解答:

1. 跑機時經常10分鐘已經撐唔住, 速度係 8 km/hr (好慢 )
小腿同大腿會好酸, 係咪肌力不足或熱身唔夠或意志力不足?

2. 跑完機, 做完重訓 或平時行路多時, 有時左右邊盆骨位會痛, 似神經痛而非肌肉痛, 行路要就住力行, 師兄有無類似既經驗?

點堅持,點解咁得閒
落雨點跑
腳痛跑唔跑
好攰又跑唔跑
跑開幾耐幾快?
師兄勁。我跑4年全馬都係on99 sub唔到4
有時跑跑下腳板外則就會酸痛

會唔會鞋太緊
想問heart rate其實會唔會變?

本身 5min/ km HR: 170
有沒可能練到 HR: 155?

跑耐左習慣左其實自己唔覺得辛苦,但170好似好高成80%,個條220-歲數係唔岩我,自己測過最極限HR係203 (我用心跳帶)

HR一定有郁
平時練既係VO2MAX 即最大攝氧量
通常靠操interval去做
書本標準就話八成就最高 唔太建議再上
我無特別著重心跳呢個數字去train
不過有聽講過用心跳mon自己pacing好實用
跑左四年全馬
前排發現左邊膝蓋痛 停左一個月都痛
朋友話練下深蹲加強返大腿

係咪真?

有無熱 有可能發炎
睇睇醫生問下意見
唔好夾硬操住
杜奧巴巴, 岩岩一次過追曬17頁, 多謝巴打分享經驗同埋心得!
連登好在有你! 仲有天地巴!!

講少少背景先, 27歲 65公斤 165cm高, 少時有短跑運動底, 但過去5年已經少做運動.

1月開始跑番步, 目標想 減肚腩 練心肺 同2018年完成渣打10K.

主要有兩個問題, 望巴打解答:

1. 跑機時經常10分鐘已經撐唔住, 速度係 8 km/hr (好慢 )
小腿同大腿會好酸, 係咪肌力不足或熱身唔夠或意志力不足?

2. 跑完機, 做完重訓 或平時行路多時, 有時左右邊盆骨位會痛, 似神經痛而非肌肉痛, 行路要就住力行, 師兄有無類似既經驗?

要做足熱身 跑下街啦
提高重心 望前面
儘量唔好聽到落地拍拍聲(難的)
Keep到二三十分鐘不停跑先
跑機有個暫停制太吸引
點堅持,點解咁得閒
落雨點跑
腳痛跑唔跑
好攰又跑唔跑
跑開幾耐幾快?

跑跑下又想做時間
挑戰自己(犯賤)
累就輕鬆跑recovery
痛要抖 可以游水當cross training
練番唔同肌肉
速度距離睇練乜啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞