跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
巴打
我一星期係運動場跑兩日
一日10k, 一日5K
PB 10k 49:00
可以做啲咩突破
巴打
我一星期係運動場跑兩日
一日10k, 一日5K
PB 10k 49:00
可以做啲咩突破

平時用開咩操度練
練既速度要快想要既比賽速20%左右

練氣無得急
睇你想練最大攝氧量定長氣
最大就要用速度練 長氣就用距離練
腳板痛可能關鞋事 拉筋有分靜同動態
做曬先完整 正常拉筋都用左廿分鐘

長氣
個次跑柴灣 去到 西灣河
由柴灣跑到西灣河海旁又累又痛
跑唔到番轉頭
定係去運動場練好?
Btw
咁點先搵到岩自己鞋?
用緊acis
同埋拉筋有無片睇下
自己都係跟中學sir個套
而家一直用個套 好唔全面

運動場練番起個人先 唔好跑街住
對鞋最緊要鞋頭唔逼 太半個碼差不多
拉筋靜態概差不多 動態踢腿重要 我搵下片先

杜巴點睇「太極跑」?
試左一排就跑步冇傷過

太極跑是什麼傢伙

太極跑指「無傷跑法」 用核心肌群帶動,著重呼呼節奏,盡量放鬆身體去跑
杜巴點睇「太極跑」?
試左一排就跑步冇傷過

太極跑是什麼傢伙

太極跑指「無傷跑法」 用核心肌群帶動,著重呼呼節奏,盡量放鬆身體去跑

真係第一次聽
認同核心肌群對長跑好重要

太極跑是什麼傢伙

真係第一次聽

身1次全馬做到sub4就係用呢種跑法
大阪跑355
澳門跑356
黎緊渣馬感覺keep唔到添
感覺有好大瓶頸
點突破?

真係第一次聽

身1次全馬做到sub4就係用呢種跑法

厲害呀 慢慢進步
大阪跑355
澳門跑356
感覺有好大瓶頸
點突破?

平時點樣練?
著緊咩比賽鞋
本身打開波,出左黎做野之後一兩星期打一次

宜家跑步平均1k 6~7mins 跑3k 左右頂唔順

有咩方法最快操800m 可以3'20 內?

上次去試跑 得3'45 跑完好似就快死咁
著緊咩比賽鞋

今晚影比你睇 acis既
本身打開波,出左黎做野之後一兩星期打一次

宜家跑步平均1k 6~7mins 跑3k 左右頂唔順

有咩方法最快操800m 可以3'20 內?

上次去試跑 得3'45 跑完好似就快死咁

3'20唔易架 而且淨係做到一組都無咩意思
所以都要慢慢上 試下用六或八組做目標
五分鐘跑連休 試下每個都差唔多速度
睇下你大概可以保持成點 夾硬谷上去唔長久
大阪跑355
澳門跑356
感覺有好大瓶頸
點突破?

平時點樣練?

隔日跑15K
兩至三個星期跑一次21k-25k
依家15K速度大概係1個鐘15-18分左右
有冇試過脛骨痛,行路都痛嗰隻痛

長氣
個次跑柴灣 去到 西灣河
由柴灣跑到西灣河海旁又累又痛
跑唔到番轉頭
定係去運動場練好?
Btw
咁點先搵到岩自己鞋?
用緊acis
同埋拉筋有無片睇下
自己都係跟中學sir個套
而家一直用個套 好唔全面

正確拉筋方法
全馬sub-3巴打好勁
大阪跑355
澳門跑356
感覺有好大瓶頸
點突破?

平時點樣練?

隔日跑15K
兩至三個星期跑一次21k-25k
依家15K速度大概係1個鐘15-18分左右

有無練interval?
長課練速度進步空間不大
因為心率區間變化不多
有冇試過脛骨痛,行路都痛嗰隻痛

未試過 試下放鬆同拉多d小腿睇下有無改善

正確拉筋方法

今晚做功課 相信我
全馬sub-3巴打好勁

多謝巴打

正確拉筋方法

今晚做功課 相信我

多謝thanks
[認真]幾耐打一次飛機 你覺得打飛機對運動有冇影響
我跑步一星期跑3日,但第二訓練日,小腿位會痛,想問下係咪跑姿有問題?
我以前跑10km要1個鐘多啲,之前keep住日日落街跑10km跑到47分鐘,最癲喺每日都快咗少少。嗰陣跑步真喺好開心,身邊嗰個都話好難跑好難做到,但我好享受一個人唔限速咁鳩跑。

跑運動場可以跟住啲快過自己均速嘅人跑,如果佢地喺常跑你又可以每次跟多啲跟耐啲你會進步得好快,我都喺咁跑。

利申:嗰陣跑喺80kg左右 170運動底肥仔(底頭望唔到腳趾) 所以如果唔喺有病痛我諗唔到點解你會跑唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞