跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
跑左兩星期約70km (一星期跑四日, 有用單車/游水cross training)

今日第三星期 膝頭跑到4km時有d痛,
係咪正常??
如何改善膝關節痛 想跑完全馬

有游水照計好正 大腿有練
可能跑姿錯或者死力去

上網睇跑姿,話要腳尖落地先?但我又覺得好唔自然咁,都係成隻腳掌落地

第四周跑完半馬距離, 2:04跑完21k
應該用咩方法練全馬?

跑果陣唔痛,但跑完有沖凍水,有拉下筋,膝頭仲係痛

幾時比賽?全馬其實夠長課就可以完賽 做時間另計
邊到落地無標準 最睇都係步頻同步距

11/6
仲有12周
半馬 keep到5:50/km 左右(無死去,但唔係輕鬆跑)
最大問題係跑完長程(14k以上, 膝頭硬係有d痛)

所以加插左少少游水同單車section
5:44/km 係醉左酒之後果日跑,應該可以再快多少少

時間aim 4:30-5:00跑完全馬
可唔可以隔日淨係練interval,其他唔練

講緊練10k
我想問點樣練跑可以加強心肺
平均跑半粒鐘內就收皮
想問下跑得耐,體內嘅紅血球會唔會增加?
呢四年以黎點保持住唔訓覺???

跑左兩星期約70km (一星期跑四日, 有用單車/游水cross training)

係咪正常??

可能跑姿錯或者死力去

上網睇跑姿,話要腳尖落地先?但我又覺得好唔自然咁,都係成隻腳掌落地

應該用咩方法練全馬?

11/6
仲有12周
半馬 keep到5:50/km 左右(無死去,但唔係輕鬆跑)

試下加CORE TRAINING 平板會好有用 應該係二頭肌力唔夠

講緊練10k

無問題 十畸姐 想問時間
我想問點樣練跑可以加強心肺
平均跑半粒鐘內就收皮

咩速度?先拉長時間去跑 慢慢再上速
想問下跑得耐,體內嘅紅血球會唔會增加?

每天做運動。運動對每個人都有益,包括紅血球數量低的人。它對身心有益,幫助保持健康,預防特定疾病。

雖然所有運動都很好,但最好的還是跑步、慢跑和游泳等有氧運動。
運動對紅血球生成有著重要作用。做劇烈運動時,身體會累,並出許多汗。劇烈運動使身體需要更多氧氣。大腦收到身體缺氧的信號後,會刺激紅血球和血紅蛋白生成,進而輸送及供應身體所需的氧氣。

上網搵到 自己無咩研究
留名

講緊練10k

本身50幾,渣馬練左個幾月,而家48到

係咪正常??

可能跑姿錯或者死力去

應該用咩方法練全馬?

11/6
仲有12周

試下加CORE TRAINING 平板會好有用 應該係二頭肌力唔夠

膝頭痛 但練二頭肌??

講緊練10k

無問題 操圈好快進步

係咪正常??

可能跑姿錯或者死力去

應該用咩方法練全馬?

11/6
仲有12周

膝頭痛 但練二頭肌??

有無留意過ITB
跑的人七成是它有事
可以參考一下

係咪正常??

可能跑姿錯或者死力去

應該用咩方法練全馬?

11/6
仲有12周

膝頭痛 但練二頭肌??

http://tw.running.biji.co/index.php?q=news&act=info&id=95064&subtitle=%E3%80%90%E7%9F%A5%E8%AD%98%E3%80%91ITBS%20%E9%AB%82%E8%84%9B%E6%9D%9F%E7%97%87%E5%80%99%E7%BE%A4%E6%89%BE%E4%B8%8A%E9%96%80%20%E4%BD%BF%E7%94%A8%E8%AD%B7%E5%85%B7%E6%9C%89%E6%95%88%E5%97%8E%EF%BC%9F

係咪正常??

可能跑姿錯或者死力去

應該用咩方法練全馬?

11/6
仲有12周

膝頭痛 但練二頭肌??

有無留意過ITB
跑的人七成是它有事
可以參考一下

http://tw.running.biji.co/index.php?q=news&act=info&id=95064&subtitle=%E3%80%90%E7%9F%A5%E8%AD%98%E3%80%91ITBS%20%E9%AB%82%E8%84%9B%E6%9D%9F%E7%97%87%E5%80%99%E7%BE%A4%E6%89%BE%E4%B8%8A%E9%96%80%20%E4%BD%BF%E7%94%A8%E8%AD%B7%E5%85%B7%E6%9C%89%E6%95%88%E5%97%8E%EF%BC%9F
巴打對短跑有無研究
我800米跑4:50
想問想加快到3:30內
有咩練法
其實跑全馬啲人係點練返嚟?
無理由隔日就抽幾個鐘去跑

唔使幾個鐘
Keep 住有跑,(通常啲人)月訓練量一二百k 走唔甩

例如我啱啱玩長跑
定期keep住跑
日後點知道自己肌力嘅耐力已經到全馬嘅level
係咪真係要落運動場跑幾個鐘先知

個人睇法,慢腳一名
好多人教先用時間做ref
比如試下連續跑一個鐘,慢慢拉長,個半鐘,兩個鐘
咁正常人都已經跑到十幾k
到時先再睇pacing

之後你知道自己大約咩pacing,
再參考啲全馬訓練plan, 例如以完賽為目標,五個幾鐘完成要去到咩pacing

小弟授教了 thank u

講緊練10k

無問題 操圈好快進步

有冇方法可以知道自己潛能去到幾多?
我反而係右腳 膝頭哥頂果骨既凹落去個位(內側)痛,外側反而無乜痛喎
左腳就無乜事,當然都有跑完步果d痛,但抖兩日就無乜事了

咁係邊part 肌肉唔夠強?
跑2個圈就會抽筋 有冇方法等自己冇咁容易抽筋?
本席體能唔算好 啱啱開始練跑 純粹為興趣
想知應該點練

暫時我係隔日或者隔兩日慢跑一轉6~8km
大概7分鐘一公里

求指教
巴打建唔建議帶護膝跑步
巴打對短跑有無研究
我800米跑4:50
想問想加快到3:30內
有咩練法

都可以用番INTERVAL去操 慢慢減休息時間
持之以恆好快有成績 我認真練之後
一SET十組800最慢都係1 24' 400m
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞