跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike

底,google 過叫跳躍膝/runner knee我諗唔會好錯,我觸地係踭落地先0.1秒咁上下
Anyway Thanks

Runner Knee 可以用拉筋解決
或者用Taping輔助恢復

其實有試過,但唔知有無痴得衰,好似無用

上youtube搵McConell Taping(好似串錯)
最緊要support到患處就得
各位雞年繼續跑繼續健康
都識樓主真人
點解一跑親小腿啲乳酸都爆哂出黎

原因可以係因為平時少咁高強度
但爆左可算是好事 證明有用到

有無咩方法搞搞啲乳酸
我已經係由慢到快加上去
但一開波就出哂

高強度訓練後可立刻進行按摩
減輕乳酸積聚對明天生活的影響
都識樓主真人

抱抱
肥仔一名,都有跑開步
參加過幾次 10k 比賽
時間就 75分鐘
好想跑到一次半馬
唔知頂唔頂得順
平時練習每星期 1次7k 1次10k
肥仔一名,都有跑開步
時間就 75分鐘
好想跑到一次半馬
唔知頂唔頂得順

我唔Care 時間的
只想成功跑到一次半馬 我就滿足
想問下點先可以駕御到啲好似adidas takumi 呢類咁既比賽鞋,次次跑到小腿有啲痛
利申上年半馬145,今年冇咩點練
點解一跑親小腿啲乳酸都爆哂出黎

有無咩方法搞搞啲乳酸
我已經係由慢到快加上去
但一開波就出哂

冰敷都幾有用,我平時練完都會敷下
以前中學跑開 呢排練返無耐 跑跑下腳眼出少少條根好痛 諗住唔理佢 點知成個腳掌都痛到pk 應該係咩問題?
急得制 ?熱身唔夠?有咩動作幫腳眼位熱身拉筋?
有無試過runner's high?
肥仔一名,都有跑開步
時間就 75分鐘
好想跑到一次半馬
唔知頂唔頂得順

冇問題 距離唔需要咁快練住
係場練番基本速先
想問下點先可以駕御到啲好似adidas takumi 呢類咁既比賽鞋,次次跑到小腿有啲痛

薄底係靠自己肌肉提腿 少彈力回饋
所以對肌肉強壯有較大要求
以前中學跑開 呢排練返無耐 跑跑下腳眼出少少條根好痛 諗住唔理佢 點知成個腳掌都痛到pk 應該係咩問題?
急得制 ?熱身唔夠?有咩動作幫腳眼位熱身拉筋?
有無試過runner's high?

用咩鞋跑?有機會係關鞋事
因為腳踭跟腱都算厚 好少係佢衰

薄底係靠自己肌肉提腿 少彈力回饋
所以對肌肉強壯有較大要求

提腿係指登腿果下定跨前果下?
巴打如果想減肥
做完重力訓練
大概要跑幾耐到? 30mins/45mins/其他?
自己大約平均7-8km咁跑,依個速度對減肥適唔適合?

無跑兩三年,以前半馬要210,全馬都叫跑過但後段已經係行下跑下
想操番起然後慢慢挑戰自己,應該點開始練好
見到好多唔同嘅問題,即管講下跑應該點練

首先,熱身
正常黎講,熱身係先慢跑5-10分鐘,因人而異。然後做動態熱身,唔知係咩請google

然後入主菜,
主菜黎講,其實有8道唔同主菜可以做。詳情入去睇:http://fitz.hk/sports/running/8%E7%A8%AE%E7%B7%B4%E8%B7%91%E7%9A%84%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E6%A8%A1%E5%BC%8F/
當中重課應該只佔你該星期嘅15%左右
新手黎講先堅持日日跑20分鐘以上就可以有進步,記住係20分鐘因為20分鐘後你身體先開始訓練到你心肺功能

完左主菜,做返個cool down,又係10分鐘慢跑到或者行都得,唔係第二日好多時都痛都仆街。之後靜態伸展,做足啲一黎唔做隻腳又係會酸到仆街,二黎啲筋緊好易傷,最少5-10分鐘。

最後每星期最好有2-3日操下core,入到gym做負重就仲好

打住咁多先,希望幫到岩岩開始跑嘅人
巴打如果想減肥
做完重力訓練
大概要跑幾耐到? 30mins/45mins/其他?
自己大約平均7-8km咁跑,依個速度對減肥適唔適合?

減肥跑個陣記住要跑得慢,30分鐘起跳唔係身體都未開始消脂。
之後食少啲糖,飲多啲水,食多啲菜,飲食均衡好快減到。
記住減脂時要食返多啲蛋白質,磅數唔等於任何嘢,體脂先係重點
見到好多唔同嘅問題,即管講下跑應該點練

首先,熱身
正常黎講,熱身係先慢跑5-10分鐘,因人而異。然後做動態熱身,唔知係咩請google

然後入主菜,
主菜黎講,其實有8道唔同主菜可以做。詳情入去睇:http://fitz.hk/sports/running/8%E7%A8%AE%E7%B7%B4%E8%B7%91%E7%9A%84%E5%9F%BA%E6%9C%AC%E6%A8%A1%E5%BC%8F/
當中重課應該只佔你該星期嘅15%左右
新手黎講先堅持日日跑20分鐘以上就可以有進步,記住係20分鐘因為20分鐘後你身體先開始訓練到你心肺功能

完左主菜,做返個cool down,又係10分鐘慢跑到或者行都得,唔係第二日好多時都痛都仆街。之後靜態伸展,做足啲一黎唔做隻腳又係會酸到仆街,二黎啲筋緊好易傷,最少5-10分鐘。

最後每星期最好有2-3日操下core,入到gym做負重就仲好

打住咁多先,希望幫到岩岩開始跑嘅人

後記,建議大家有翻個foam roller or 網球 or rolling stick可以有助解決肌肉酸痛問題

有無咩方法搞搞啲乳酸
我已經係由慢到快加上去
但一開波就出哂

冰敷都幾有用,我平時練完都會敷下

乳酸黎講,練完cool down,拉筋,之後用冰敷,過左幾個鐘後可以用熱敷加速血液循環,帶走乳酸,仲有就係要飲水

Runner Knee 可以用拉筋解決
或者用Taping輔助恢復

其實有試過,但唔知有無痴得衰,好似無用

上youtube搵McConell Taping(好似串錯)
最緊要support到患處就得

可以search kt tape, 利申長期用緊,係有幫助
其實仲想問下應該係腳掌定腳踭落地
留名支持
其實仲想問下應該係腳掌定腳踭落地

正常長距離中掌落地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞