跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
可唔可以隔日淨係練interval,其他唔練

講緊練10k

無問題 十畸姐 想問時間

本身50幾,渣馬練左個幾月,而家48到

無問題 操圈好快進步

有冇方法可以知道自己潛能去到幾多?

初頭跑完可以睇心跳率去到邊
練一排再度 理應會靚仔左
潛能呢樣野要到左樽頸先知 唔會咁快到放心
我反而係右腳 膝頭哥頂果骨既凹落去個位(內側)痛,外側反而無乜痛喎
左腳就無乜事,當然都有跑完步果d痛,但抖兩日就無乜事了

咁係邊part 肌肉唔夠強?

有無用過foamroller放鬆?
痛有無熱?
跑2個圈就會抽筋 有冇方法等自己冇咁容易抽筋?

試下調整呼吸 兩呼兩吸 鼻吸口呼放鬆心情
本席體能唔算好 啱啱開始練跑 純粹為興趣
想知應該點練

暫時我係隔日或者隔兩日慢跑一轉6~8km
大概7分鐘一公里

求指教

為興趣真係翰鬆就得
如果想比目標自己可以先以練一個十公里為目標
巴打建唔建議帶護膝跑步

唔建議 護膝係傷完復跑可輔助 長時間不建議
我反而係右腳 膝頭哥頂果骨既凹落去個位(內側)痛,外側反而無乜痛喎

痛有無熱?

只痛不熱
落樓梯痛
上就唔痛
巴打對短跑有無研究
我800米跑4:50
想問想加快到3:30內
有咩練法

都可以用番INTERVAL去操 慢慢減休息時間
持之以恆好快有成績 我認真練之後
一SET十組800最慢都係1 24' 400m

表示想40分鐘跑完10k 入U team
有咩training plan 可以一年內突飛猛進 最work?
之前千五米 跑5分17

循序漸進 沖圈
400 600 800咁練
我有信心三個月內練到
每個星期練兩三日

可以詳細少少解釋個計劃嗎? 謝謝

如果簡單黎講 一星期七日 我會三至四日係運動場
大概兩粒鐘內 半至九個字靜動態拉筋
沖圈開頭 400 可以用三分鐘跑連休 第一次做6/8組 下次就8/10
搞掂400就轉600 慢慢推上去 呢個方法辛苦 休息時間唔可以太多
最緊要練完做下體能練下CORE 唔好唔記得cooldown番 咁先跑得長久

600都係三分鐘跑連休?

痛有無熱?

只痛不熱
落樓梯痛
上就唔痛

似大腿
表示想40分鐘跑完10k 入U team
有咩training plan 可以一年內突飛猛進 最work?
之前千五米 跑5分17

循序漸進 沖圈
400 600 800咁練
我有信心三個月內練到
每個星期練兩三日

可以詳細少少解釋個計劃嗎? 謝謝

如果簡單黎講 一星期七日 我會三至四日係運動場
大概兩粒鐘內 半至九個字靜動態拉筋
沖圈開頭 400 可以用三分鐘跑連休 第一次做6/8組 下次就8/10
搞掂400就轉600 慢慢推上去 呢個方法辛苦 休息時間唔可以太多
最緊要練完做下體能練下CORE 唔好唔記得cooldown番 咁先跑得長久

600都係三分鐘跑連休?

fit可以
跑鞋Under armour 定 asics?
利申 用嚟操體能跑800米
窮撚

多謝😂
跑鞋Under armour 定 asics?
利申 用嚟操體能跑800米
窮撚

Under armour我嫌鞋底太平
Asics入門鞋有gel都唔差
如果操場地800用薄鞋操都快殘
巴打我而家跑6 k 37 分左右
但一到第8 k 到就會好慢,點樣訓練好?
次次跑到十k 就勁辛苦
standard 有無話係幾多秒/k , 女仔黎講
巴打我而家跑6 k 37 分左右
但一到第8 k 到就會好慢,點樣訓練好?
次次跑到十k 就勁辛苦
standard 有無話係幾多秒/k , 女仔黎講

平時練習係邊到練多?
如果想跑得長舒服d可以係練習時加插少許速度環節
舉例例如跑2k最後四百米加一加速 令身體適應較快速度
如此類推 睇下會唔會舒服少少
無標準架 跑步除非比賽 如果唔係自己開心舒服就好
最緊要做足熱身同cooldown
跑左一年半左右 對腳唔係好直 應該係 x/o 腳型 跑得 3-4k (4:15-30 pace) 膝頭位會有壓力同少少痛

擔心繼續跑會磨損 有冇啲矯形嘅見議?

可以睇下隻腳係點
Pronation, Overpronation同Supination都可以靠鞋墊協助
不過跑步時加墊唔係人人接受到 呢三種情況我覺得不太影響跑步
膝頭位痛好多唔同原因 可能係落腳錯 或者訓練量突然提升等等都有可能影響到的
報左3km,估計13-14分鐘完成,想練11-12完成,請問點練好?
Interval: 400 x10-12,
Recover run
Gym
interval 跑咩時間抖幾耐?
仲有幾耐比賽?
3K要快有好幾種練法
btw 有興趣可以直接tg me
想問係咪仲係呢個tg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞