跑左四年長跑 你問我答

601 回覆
32 Like 3 Dislike
想問你平日喺邊度練跑多?
運動場?定係普通公眾緩跑徑?
同埋有無跟教練/嗰啲田徑會練
以前短跑為主 近年想轉中長/長跑

運動場為主 以前有跟
不過其實如果自己識set program就可以自練
長跑最緊要耐力 有短跑底都有著數

利申:自己有個長跑教練國際牌旁身

我真係好慢 頭1k唔知幾多,不過我30分鐘剩跑到3k左右

呢個速度你有無感到不適先首先
如果無 不如試下用三分半鐘試一個運動場圈

冇,我唔係喺香港住,搵運動場有d難,同埋好似要錢

咁可以搵d海旁或者公園
試下用電話app計距離
用自己舒服既速度跑
睇下不停可以跑幾長時間同幾遠
記住唔好勉強 同埋跑街小心安全
你正職係

二月失業既守時好職員(守時準時放工)
7分鐘 1K, 用依個mode 我可以輕鬆跑到5,6K。
但有人教我要1K 快 1 K 慢咁先可以練到個人。我一加速就即收皮 ,點搞?依個方法係咪真?
師兄好,留名學野

點解隻腳跑極都好多贅肉

長課,衝圈,tempo 做足哂

有無做體能呢 平板側平板都對收shape有幫助
7分鐘 1K, 用依個mode 我可以輕鬆跑到5,6K。
但有人教我要1K 快 1 K 慢咁先可以練到個人。我一加速就即收皮 ,點搞?依個方法係咪真?

果種係當你ready好先好用既方法
因為太快用呢個方法你可能一兩組就完
所以最好慢慢黎 寧願你十個都係咁快
例子如 你三分鐘完一個圈
可以嘗試用一比一既時間休息 再開始下個
當你覺得你可以勝任 可以逐漸減休息時間試下感覺
最緊要辛苦或者痛就唔好勉強 唔好玩死自己

運動場為主 以前有跟

因為去運動場有啲遠
同埋讀緊書 想每晚跑下
開頭跑住緩跑徑先得唔得
都想搵教練練
國際牌香港田總好似唔承認
巴打係咪係香港練
巴打有冇跑山?eg 毅行者
師兄好,留名學野

點解隻腳跑極都好多贅肉

長課,衝圈,tempo 做足哂

有無做體能呢 平板側平板都對收shape有幫助

想問賽前休息一個星期會唔會話比賽發揮得唔會太好

下星期中學雞陸運會,上星期做左三課interval

你玩咩項目?
如果我下星期有比賽都唔會停哂
會落場做下恢復跑 輕jog下咁
本身跑開100米 如果轉跑長跑會唔會影響自己本身嘅速度?

運動場為主 以前有跟

因為去運動場有啲遠
同埋讀緊書 想每晚跑下
開頭跑住緩跑徑先得唔得
都想搵教練練

緩跑徑都無問題 最緊要小心
同埋過人前或者轉線前最好禮貌少少
如果轉線可用用手打打手勢轉左轉右
過人就唔好急插入去 不過緩跑徑發生機會細少少
國際牌香港田總好似唔承認
巴打係咪係香港練

係 田總果個要全項 無單單專長跑既
無錯 香港跑手 在九龍

跑過一次 就停左
因為唔同肌肉唔同玩法
要鑽研下先唔可以睇少
本身跑開100米 如果轉跑長跑會唔會影響自己本身嘅速度?

你爆發好 但係攤長黎會有難道
而且長跑均速有排都無百米咁快
所以如果長遠來講唔太著數
專心一百米搞掂先 長跑大把時間玩

跑過一次 就停左
因為唔同肌肉唔同玩法
要鑽研下先唔可以睇少

我反而係冇跑過平路全馬半馬,最多跑過10k
我多數跑山,之前跑個57k 山賽跑左14hrs
800 1500 3000

4*1 4*4

輕鬆 多唔多強敵 睇住黎食
巴打有冇膝患??
我而家有骨膜炎,驚再跑骨折

跑過一次 就停左
因為唔同肌肉唔同玩法
要鑽研下先唔可以睇少

我反而係冇跑過平路全馬半馬,最多跑過10k
我多數跑山,之前跑個57k 山賽跑左14hrs

山景色正過路 如果有時間欣賞
一星期最多可以練幾多日?

之前練足五日,每次跑9k

三個星期到,好快就膝頭痛

唔好過量 如果可以夾遊水或單車落去
可以有放鬆作用 而且五日強度分配要平衡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞