測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
做到野既人無牌都可以over 30k, 大把main contractor既SQS都係無牌都有over 60k(原因好簡單)
做唔到野既人就算考左牌比你格硬叫到30K, 你都好快比人叫起身,

同埋係QS行頭 做到5-7經驗跳一跳就有30k,
所唔明你咁強調有牌就有30k係咩意思
5-7年 先30k
人地fg 做2年一考牌就30k
考牌都唔喺終點。。。。
比你(PASS)到個牌又點?

一埋位run project就見真章,到時你連位都保唔住

你考牌問既野就算係consultant角度以要run project既作用泥講都係無用

依點係我FD係consultant到講番出泥.

我就做左5年QS, 依5年既行情我好清楚
在講既係考牌大部分都係問你pre-contract stage既野

但QS重點個part係post-contract stage

係main contractor既QS唔識搞分判,上家VO,下家VO, 上家VO既準備功夫, 對下家既管理技巧 (對判頭幾時鬆幾時緊對run project好大影響), 搞claim時既好多準備功夫點樣去步處係考牌唔會問

成單project既budgeting點搞得好又係好關建.

就算你係consultant既QS, 你連post-contract stage既野都唔熟,main contractor上既VO 你咪唔識做assessment囉
在講既係考牌大部分都係問你pre-contract stage既野

但QS重點個part係post-contract stage

係main contractor既QS唔識搞分判,上家VO,下家VO, 上家VO既準備功夫, 對下家既管理技巧 (對判頭幾時鬆幾時緊對run project好大影響), 搞claim時既好多準備功夫點樣去步處係考牌唔會問

成單project既budgeting點搞得好又係好關建.

就算你係consultant既QS, 你連post-contract stage既野都唔熟,main contractor上既VO 你咪唔識做assessment囉

巴打而家幾錢人工
路過問問

講個range比你就得 25k 至30k左右
做咗5年冇諗過考牌?定maincon個environment係咁唔興考牌?
我依家fresh grad GP 收到兩個offer,分別係 cushman同colliers既GT

cushman就係做consultanting,有得周圍飛去做下大陸project咁。

colliers就係普通既gt rotation(home dept:office leasing, rotation: valuation, capital market)

我依家就煩緊, 因為colliers training出名好 ,而cushman training差少少,但係有機會接觸到內地project,見識會多好多...

我應該點揀....?有冇有巴打指點下
深感認同。。。岩岩考左個牌 但做野好有無力感 巴打有冇咩書推薦睇下 幫助工到
巴打好叻?就咁睇2好似係agent向
1會比較專啲,同埋有得掂大陸野係好事
如果係我可能會揀1

利申 Qs路過覺得自己唔岩食呢行飯 想試下做gp... Qs真係好煩好悶
Colliers training係最好?
咁jll cbre嗰啲training好唔好?

利申: 下年grad 想了解下行情 求巴打指點吓
個post好酸
咩department?
唔好玩啦,pre 同 post 係同樣地重要...
人地以main con run project 果邊去睇就當然話post重要啦。。。

但係唔知佢有冇諗過, 冇pre-contract野, 佢地又點會中到單job返黎?
考牌兩份卷, 一份pre為主, 另一份post為主喎ching

consultant要做嘅係full scope pre and post contract 嘅 qs duties wor
lm
其實我都覺得考到qs個牌都唔代表d咩野, 只係當出面愈來愈多人有牌嘅時候, 兩個同樣做得野嘅人, 邊個會更有優勢?

個牌只係起點, 考到個牌之後仲有好多野要學
可唔可以分享多少少俾我學下野?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞