測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
我係覺得本身QS太被動
宜家間間大 consultancy firm 都講 one stop solution
大型 Project 當然仍然會搵 QS
但好多中小型 Project
未必再需要傳統 QS firm
但咁樣唔代表 QS 無未來
掉返轉睇其實選擇仲多咗
因為嗰啲想食埋 QS 黎做嘅 consultant
本身都需要 QS
係呀,GP 本身好闊, 做valuation 外仲有買賣/leasing...睇你想做乜.....

如果想做返valuation / land matters, 其實黎緊GP政府長工請好多人....LANDSD 本身都請71個...未計RVD同HOUSING...預期private sector會有一班人走......所以各consultant 都要人......人手會緊張...

GP FG 近年亦少左.....我睇GP 前景就唔太差....
上面有人話連colliers都請qs, 即係one stop 到係買地前的估值, 到買地後的pm, qs 等服務都可以一間搞掂晒?

兩間A字頭都係靠收購撈埋qs 呢行, 但係一間大engineering firm收購細qs firm帶來的synergy大d, 定係細engineering firm收購大qs firm的synergy大d?
其實 ENR 2017 Top 225 入面
兩間A字頭一間 rank 第2,另一間 rank 第3
其中一間無咁出名主要係因為人地係歐洲,北美搵食為主
係亞洲算遲起步
而且佢地其中一範最強項目係香港唔多興
邊一範?
我見工都係shirt衫 普通出街長褲 波鞋
我知果間A字頭響外國都好大, 只係果間響香港收購的engineering firm算係比較細。。。
上面有巴打話返大陸見識
除左consultant跟大陸job
其實有咩門路可以上去發展?
有冇GP 師兄講下retail leasing 呢行既經驗?
人工? 自己既career path? 想聽下過來人既睇法
想問下fitting out定building的QS好做d ?
睇錢吧
如果人工差唔多呢
計咗bonus未先 fitting out份bonus聽講大份D
Building la
Yup fitting out period 短 bonus 多好多
都係個句 睇下你要咩
如果workload邊個大d?
差唔多 都係咁大
想問下咁多位師兄
識人 搭路 去main con 做aqs 有人照住
之前做左大半年科文 咁大把
Ive building studies hd
去唔去馬好
重點係 你做左aqs之後條路想點行先
唔係話qs可以坐多d office 就
而且你岩唔岩做qs又係另一回事
入黎想吐糟一下,
我Main Con公司請左個R記出黎既QS,
On9又扮有料, 上大糧又乜柒都唔識,
明明公司做起左既ITEM,
個柒頭又唔識拿, 搞到公司一期糧拿少左幾球野,
搞到要幫手執屎, 睇返有乜Item漏左未拿,
成日話教A仔野, 自己本身都未X掂,
好心唔識唔該自量下,
乜柒都諗住衝出黎想表現自己,
以為自己做過兩年顧問識飛,
實情連本Contract都未睇掂, 咩Item打Item都未搞清楚,
SMM又唔背下, 以為堆鋁窗度埋響Facade度, 實情就係兩個唔同Trade...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞