測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
佢qualified jo?
地產agent都覺得自己好有貢獻,幫有錢佬減少information cost. Qs咪幫地產商或者政府慳錢囉,幾有貢獻
QS保障工人權益? 我只能夠笑而不語
無論你做到咩post又或者咩field, 你report o既都只會係你老細
爭在係業主定判頭老細

點解做QS? 讀唔成書, 又想搵錢, 又唔想創業, 咪唯有揀一行專業讀囉
試問有幾多份工可以唔洗讀得成書而又可以30歲前人工有30k以上?
同樣問題你問班CPA可能得出o既結果差唔多

社會貢獻? 唔洗個社會養返你咪夠哂貢獻囉
你要再多d社會貢獻可以放假去做下義工果d調濟下, 如果你覺得平時返工仲做得唔夠多義工o既話

做QS平時開會對住班業主你會發覺佢地o既思考模式完全唔同
佢地只會諗點樣可以令個結果/令件product (development) 更加value added
社會貢獻? so far我接觸咗呢行咁耐只有某老牌英資洋行會將social responsibility 寫落contract度

只能夠講商業社會就係咁, 只不過依家o既商業社會比起以前更加冇道德姐
依家起香港要生存只能向錢看
對我黎講做QS只係一樣搵錢同生存o既工具, 成功感? 歸屬感? sorry我對呢行真係冇

上面有位巴打講對呢行冇熱誠轉行啦
呢點我非常之認同, 尤其係拎左個5個英文字母之後
好啦我放完負能量
Qs 有無value added
岩 而家真係唔算係搵得多
唔好呃自己
乾收銀差不多吧
Consultant 一人揹幾單projects
人都癲
有冇巴打做過consultant駐地盤既resident qs?
workload係咪都係同office嗰班咁重?
唔係
駐得地盤既consultant Qs 大多數都係secondment
通常都係睇一單project.
比起consultant qs一人睇幾單已經好好多
有無今年Practical Task賽後回顧
完美演譯點解測量唔得專業
所以HKIS真係得啖笑
我會去讀書嫁巴打 ,不過係好奇點解唔識都可以去考試
學會只會理有無考試費收
原來係咁樣
做左一年多consultant, 轉左去試下fit out

而家係間細公司做左半年有多, 但公司好鳩, 最近好多人都走左包括我阿頭都走埋, 感覺唔多好, 我都開始諗緊之後點算

1. 留係度做aqs (fit out aqs)
2. 轉返出大樓main con做 (main con aqs)
3. 最近in過間做foundation的大公司, 開左offer比我, 我轉過去 (foundation aqs)
4. 而家公司想留我, 話如果我想試下做apm的話, 佢地肯比我試 (fit out apm)
1,3,4人工差幾多?
1. 20k
3. 21k (怕唔請, 我係咁兒開高少少就算)
4. 可能23-25k (要同公司deal下)
有冇巴打知政府 測量主任 (屋宇)
係咪只請degree ..HD 會唔會請?
做咗兩年半BS
讀咗個19 top up bs degree
想轉工應該開幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞