測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
多謝師兄解答
照咁聽我理解係manage/supervise判頭做routine維修執漏
會唔會話d野好快埋身?畢竟對既係直接個tenant 無得似consultant咁個老闆頂住先
負責Tender同contract admin野多?
想轉變下環境 聽多少少
有頭髮邊個...
ChunW fg都有23k
scheme架果啲
qs狗撚有scheme咩
俊和building wow,得u grad先有
起細consultant做緊qs o既答你
當年成間公司得我自己一個考HKIS(可想而知有幾細), 份log book點寫, 兩個box files o既source同點執, assessor notes呢d全部都係靠自己fd搭fd搵
老細淨係幫你每年簽下簿咁
簡單d黎講係睇你有冇機會做到d可以幫到你考牌o既project
如果起細公司做左一年都係仲係日日計payment, vo, 出tender measurement 我覺得可以考慮轉工
我起間細consultant做撚左就黎七年, 個人已經頹到咩咁, 好想走, 但又諗緊轉developer好定contractor好
點先知間公司有無人幫到我簽logbook
ive狗?
幾錢?
考左牌未

了解下先
講真 考牌真係要靠自己
敢問師兄果陣係gpa低所以焗住入細firm?
我一次過覆啦...

#133 啞子吃黃蓮_ • 2018年5月13日 14:03:51
無知一問,除左計payment, vo, 出tender, measurement 仲會有咩做?
利申:學生

cost plan, drafting tender documents (front part), tender report, Value Engineering, EOT analysis / assessment, prolongation claims assessment, etc.
仲有d野係老細先做, 嗰d唔講啦

#134 關人隱事 • 2018年5月13日 17:48:52
點先知間公司有無人幫到我簽logbook

根據HKIS本rules and guide to the APC QSD, 幫你簽簿要有兩條友, supervisor 要C+3, counsellor要C+5, 通常都係一條友簽哂
最簡單, 問你見工嗰條友

#136 吹水勿認真 • 2018年5月13日 18:05:11
幾錢?考左牌未
了解下先

你係想問我依家人工? C+1左右, 唔過35k, 畢業到依家未轉過工仲要做consultant係低d

#138 Iamshawn • 2018年5月13日 18:24:23
敢問師兄果陣係gpa低所以焗住入細firm?

當年asso, CGPA 3.45 (max 4.3), 嗰陣我hea到七月先開始搵工, 正常所有大firm都請哂人, 所以先做細firm
嗰陣4大firm asso grad 人工10.8k, 細firm請12k, 咁就做到依家...
見到個數有d灰
consultant唔會再諗啦
由一個屎坑跳去另一個屎坑, 咪又係食屎
對住d中小型o既客又要扮大公司咁有制度, so call個制度咪又係個head話點就點
一時一樣講撚完野叫你做, 然後開會問鳩你d數點黎
話照佢意思做, 佢都夠撚膽講話自己冇講過
呢d咁o既中小型濕鳩客我已經唔撚想再對住
同老細講撚完仲可以笑笑口成撚個烚熟狗頭講話呢個客係咁
我心諗你班人唔撚係咁撚抖m呀?
對住d大developer都冇咁嬲

好啦我發洩完
我比較有興趣想知正常人工應該要有幾多
寫expect salary都唔會俾HR當傻仔都好
有冇人
知岩岩charter qs 市價幾多
邊間唔講喇
乜撚野都話趕,做唔哂要人ot做
屌佢老母臭閪
想問qs 出來做野 多唔多女
Sub仔qs留名

有時懷疑緊轉唔轉行做pc 人工高d又唔洗識咁多野
起碼三皮無走雞
真係好撚柒辛苦 減幾k做其他都好
咁誇張? 冇聽過嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞