測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
RLB完左intern轉長工
15.3k人工
利申:BS狗 冇QS底

Ugc想係R記搵個位做intern都難 intern係學校幫你搵?
Ive 係有個公司list俾你揀入邊間做intern
據聞R記而家冇咩點請讀survey果班,多數請讀BSE嘅人
依家QS都接近飽和,

出面無論building定civil都開始收縮緊(civil最嚴重得3跑同藍田tunnel頂住個雞頭但都9夠養之前十大基建既人)
building做政府job(ASD HKHA)同私人樓都慢慢愈出愈少

我個陣畢業出泥好景到,拎住張HD都可以叫價17000, degree個陣金門出成20000

依家當然無咁既價啦,只有愈泥愈低.

同埋做QS表面上做好少野,但又要識好多PC,BSE,ENG先得(for出分判/做VOassessment)
, 同埋要好熟method statement,姐係你QS野熟係main con做係唔夠

但人工永遠低過PC, BSE ENG 科文成5K咁多.
Mortgage av
做QS consultant表示好撚辛苦呀屌
做consultant唔係為考牌我都唔知留泥做咩,

人工又低,bouns又少,,workload又大好多人做做下連log book都唔開就走去main con做

講到尾,番工都係為錢
不如做so 算
main con 景差真係會勁炒人
ching邊間
幾好呀 HD價
大firm定細firm?
有無人收左aecom intern offer
五大行
做QS consultant表示好撚辛苦呀屌
做consultant唔係為考牌我都唔知留泥做咩,

人工又低,bouns又少,,workload又大好多人做做下連log book都唔開就走去main con做

講到尾,番工都係為錢
不如做so 算
main con 景差真係會勁炒人

成個行頭都差時, 做咩party都會有機會比人抄。
都係咁啦 話你無經驗啊 呢期熱到狗咁 日日都出site
法國人
16 grad 幾個同學大行都14K-16K 不過加得唔多, 一年先加得幾百一千
mortgage咪鬼做啦

btw有冇人知未有牌senior value幾錢人工?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞