測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
molamola city 都無機,咁如果speed同thei比簡邊個好d
如果main con轉去consultant係咪好傻 諗左幾日都係想留係呢行 仲想考個牌添

Push
想持牌行乞
如果main con轉去consultant係咪好傻 諗左幾日都係想留係呢行 仲想考個牌添

Push
想持牌行乞

大家覺得呢 有牌同無牌分別大唔大 依家係main con做緊 考牌既話係咪轉返出去consultant好d
Main con黎講分別唔大
至少做到sqs
但要做到大粒野好似都要考個牌

Main con都考到牌嘅
我做緊main con都有好多同事冇做過consultant考到牌
Consultant可能接觸pre contract野多
其他都大同小異

Push
想持牌行乞

大家覺得呢 有牌同無牌分別大唔大 依家係main con做緊 考牌既話係咪轉返出去consultant好d
至少做到sqs

我做緊main con都有好多同事冇做過consultant考到牌
其他都大同小異

但main con好似無consultant咁多support 應該難考好多 不過我係main con都唔會到大粒野架啦

Push
想持牌行乞

至少做到sqs

其他都大同小異
Some people worked in MC as a FG and still passed their APC. More of a personal capability than supporting.

Lot of idiots are having too much fancy expectation before they get in, and those can't even stay in this industry for a year

都有道理既 唉都好苦惱 到底繼續堅持落去 定盡早離開呢個industry
Ching有幾多人入到u
0 maybe 1
Seriously
我幾年前畢業,當時百幾人,都係冇人入到本地大學。一個都冇。
Exactly
Local University no place for Ive student

poly有一至兩個
我做緊大main con就定時定候有考牌training
唔知consultant / 其他main con點
早幾年讀書都有同學係IVE 入來

Push
想持牌行乞

至少做到sqs

其他都大同小異

但main con好似無consultant咁多support 應該難考好多 不過我係main con都唔會到大粒野架啦
我做緊大main con就定時定候有考牌training
唔知consultant / 其他main con點

我個間main con無呀
大把
Property Management 既Technical, 大把
GP assistant manager grade大概幾錢人工到,假設有埋rics牌
Asd msg出左未?
廉署起訴房署測量師及丈夫騙房津

廉政公署起訴一名房署測量師及其丈夫,涉嫌以虛假聲明及陳述,17年內欺詐政府逾480萬元房屋津貼。兩名被告已獲准保釋,周五(13日)在東區裁判法院應訊。

59歲黃淑珍是房屋署產業測量師,其56歲丈夫陸棟才是一間電腦公司部門經理,二人同被控一項欺詐罪名,違反《盜竊罪條例》。

控罪指黃淑珍及陸棟才涉嫌於2000年3月23日至2017年7月25日間,不誠實地在9份「有關公務員/其配偶已享用的房屋福利及與房屋有關連福利的聲明書」上,虛假地表示陸棟才沒有接受僱主任何購屋或租屋資助或現金津貼。二人意圖詐騙而誘使政府,向黃淑珍批出逾480萬元房屋津貼,導致黃獲得利益或政府蒙受不利。

廉署指,被告黃淑珍於1980年加入房署,她1995年結婚後可申領自行租屋津貼,但若其配偶已享有房屋福利,她本人則不能同時申領津貼,以符合不得享用雙重房屋福利的規定。

廉署調查發現,陸棟才自1989年起,根據其電腦公司僱主提供的一個房屋資助計劃,每月收取800元至7500元不等的房屋津貼。廉署早前接獲庫務署轉介的投訴,並得到庫務署、房屋署及陸棟才的僱主協助,揭發上述涉嫌罪行。

------

成個行業都冇乜職業道德
qualify咗廿幾年都係照樣偷呃拐騙
有無巴絲知道而家發展商AQS咩價位
某GP做特首都成日呃香港人
cityu asso想升degree其實有其他途徑

見過D sport team 升degree,

但後尾搞到defer收場
考paper one 開始溫書未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞