測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
consultant都degree公價17-18k
其實係咪真係咁伏
但係唔揀又唔知揀咩好
醫療>>>>社工=教育>>>工程
Hku 仲收到同 law, archi, dental 差唔多分

law 本行好過sur唔洗講,就算班人做唔番本行大把出路 政府officer,私人工mt 爭住請

archi =building 大佬 .qs 永世under archi,比人屌到狗咁 永冇光環
bs 定位仲好笑 archi 可以完全取代bs,結果比archi爭到粥水都無啖得D豬頭骨 D私人 firm 最大都唔過30人 政府位都比人搶埋一份

Dental 一grad 高人工過你M左,到你M左 人地閒閒地8,9萬個月 ot 又少過你

而且呢幾科,行業保障更高,唔會呀豬呀狗字都唔識多隻,入i 大讀2年又同你做同事,仲要同佢汁屎

近幾年apc 又放左水,供過於求既情况好快由 technical grade 擴展到 professional grade ,中正某班既得利益者下懷
唔該曬咁多個覆咗我嘅巴打

咁噤多位巴打有無建議讀咩

因為主科垃圾,所以law同dental呢d 4C+2X課都入唔到

archi又好似對畫圖又好高要求

理科JJ好似淨返無幾多個選擇
想問下一年consultant 經驗aps
19年讀完cem pt degree
本身qs asso
轉去main con嗌到幾多
睇成績去揀la, 醫生律師以外份份工都係咁

個個都話自己underpaid 做到賤過隻狗la
係人都知醫生律師最好搵最好賺
自己成績屎, 呢d 好工就一定冇你份, 有既只係一份你既成績可以揀到既工
要怨, 就只好怨自己當年點解唔俾心機讀書
岩岩返左幾日工 其實我讀asso個陣measurement已經唔太掂 真係唔係好識同埋理解唔到個數點黎 有無咩書可以參考下
無天份 轉行吧啦
鐘意讀乜就讀乜

話知你讀哲學定佛學,最後都可以轉行投身做測量師

測量行業有手有腳有呼吸就可以隨時入行,
浪費4 行時間去讀堅係on99
通常9月中先返工
8月頭-中就會收到電話
如果bs嘅話我自己覺得對你搵工冇乜幫助
因為你做嘅工作唔會因爲個associates而有咩唔同
Gp既工 一般keyword點search?
Leasing or investment等

Qs狗想試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞