測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
做左2年aqs就比qs佢做 咁好
但小弟讀書時 已覺得measurement好難 怕請左都做唔黎 上唔到手 點先知自己岩唔岩做
Measurement已經係基本野黎
做左兩年顧問 上糧真係唔識
番工成日用好多時間做無聊文件野
知道自己廢 點敢認叻
背景唔多清楚,不過就成日吹虛自顧問底。
聽得多都煩。
Bxtch
咁似佢有點問題
以為做過consultant 就大撚曬
其實好平常喎,依家正常一單project都10億8億,攞少幾球係好少錢我唔覺有咩問題,今期無攞咪下期攞返,contract work有做最後都攞到
反而人地做得兩年consultant,無MC經驗,上大糧時個senior係咪應該有責任幫手望一望呢?你公司將咁重要既野俾曬佢做又無人supervise,做錯都係預左既risk
拎少幾球wor cash flow 都有問題 比人屌硬啦 當你十億工程 每個月cost都洗千幾個 拎少幾個已經好誇張
但點解咁重要既job 咁快比個新人做 而且個大佬應該知佢底細嫁
厚面皮都好緊要架,
呢個世界,大把呢d仆街。
唔識又要擺到個款識咁,
又唔想衰比人睇,所以乜柒都唔問,
做完出黎又一pat屎咁...要人幫手執。
顧問喎~
我相信單野應該行到中期,正常一期payment係講緊5千萬以上,如果幾百萬對cash flow咁大影響,一係你地無得賺,一係俾多左判頭,一係你地好多vo未上攞唔到錢,一係根本大糧期期都underpay,唔止個幾百萬,點解要個Qs 新手咩隻獲呢?
其實我d frd, 我自己都係做左兩三年就學上大糧,唔係咩難既野,但一定要有senior教同睇實,否則一定會犯大大小小既錯,所以我覺得個Qs 好無辜
依點同事
同意
都岩既 我諗senior有責任睇一睇
糧喎 咁重要
如果做左7年fitting out 想跳返出去做大樓有冇可能?
上大糧最重要知PAY 幾多,收幾多先夠
好明顯上少左ITEM 都夠COVER PAY 出去既錢
比較難 fd搭fd 搵mc啦 入到第一間就ok
如果係main con做左年幾但唔係本科qs,consultant會唔會有機會請?
想問下aecom qs 同mott mac qs 好唔好做ga?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞