測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
做得多又搵唔到又成日俾人屌
襯仲靚靚仔仔轉行
Agger 但真係兩三年好啦 做狗都要有個限度
日日都想轉
出黎警惕下姐
因為真係幾慘
做consultant 失去比得到多 時間同身體
錢又換得少過人
連溫書都無力
點解你會揀colliers?巴打做緊野?
JLL都有,但啲Department好柒,我唔想做。
LandsDepartment就黎緊6月interview,但都有擔心過完左2年之後點...又要入翻privatr market有啲煩...
colliers 既training package都幾撚正....所以我先咁煩,唉
做大陸
其實lands G 仔都幾搶手
出返黎搵工都唔難
之後想入lands 都有幫助
Jones Lang香港出名ja,你日本美國個marketCB好出名,
講排名你都仲可以話JLL>CBRE>Savills>Colliers>CW
問題係
你係邊度做嘢
唔好諗咩出國定點
搞掂頭幾年考完牌先
你去日本美國點會做到
由其是地產呢行其實係好local oriented
你住香港都未必熟行情

最重要係CB啲人都幾自私自利
睇你本身有無著數
有就好做無就不了
坦白講
Fresh grad一定係入政府
一來人工高
二來學好多嘢易考牌
但你要鍾意做政府個套咁有板有眼
如果你鍾意free啲嘅咁就一定係出面好好多
睇你個人嘅取向
成班護主 兩間都做過
有lands 同 戴德梁 intern offer, 要邊個好
做MC 跑數qs 慘過食屎

為左meet target 成日都要r 爆頭諗d VO claim 出黎
認同, 我都覺得consultant做果陣學左好多野, 到而家都有用

入去做嘅人可以set返個目標俾自己, 做過某d野, 或者學到某d野就走人, 應該會冇咁難捱嘅
照咁落去 consultant 應該快絕種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞