測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
政府工算啦 紀律部隊又得
熟E&M既QS係少,但談唔上最有前途
平日工作主要度數,VO,budget estimate

合約,文件上既野基本無機會接觸...
如果rmit同speed比呢
我指想考牌既話做mortgage哂時間
識人做某大行同某大local firm既mortgage team每日都淨係inspection同揼report, 直接用verbal價完全唔使理d數
巴打岩岩讀完hd ?有d野想請教可以嗎
你覺得bs難唔難捱
Exactly,呢個就係我依家個情況 做到仆街
聽人講fg好少請bs同考牌難好多 但我想做bs多過qs
hkis 係點考
bs
我係黎緊11月會考BS牌, 呢個係第一關叫practical task
係3日入面你要做到一個proposal出黎 第4日星期6就要present出黎 (佢present 最on9就係唔可以電子野,要人手剪貼A2紙 再貼上board到) 其中一定要有helper 幫手搵資料同剪貼
第一日朝早聽完briefing 後 你就要去一個HKIS指定既Site 做 site inspection - 睇defect
之後就跟住題目整proposal.
Board 入面要present 既野包括: survey finding, design layout, government submission, building service 野, programme, cost estimation, payback, 其他題目要求既野等等 基本上咩都要識

到星期6 你present完之後 個panel 有3條友加個chairman 就會Q你. 下晝就知成績.

不過細佬我都缺Helper, 如果有興趣學野又唔嫌辛苦可以Telegram我
https://t.me/qq7856
加油

有機會到時Q你的人上
仆街killer
測X行閪到pk
瘋狂OT 定壓價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞