測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
其實都開始係
consultant好缺中層
Pay到就唔會咁
證明client都唔想俾錢consultant
都可能係qs收皮既其中一步
鳩up唔好敏感
其實只係間間consultant 都以賤價接job 姐
一黎太貴人地自己做番仲好
賤搶我聽得多 實際未有機會接觸到
都唔知d老細咩心態 搞壞曬成個consultant 既文化
搞到d人唔會係consultant 長做 抵撚死
consultant班高層食水好深架
就算單job fee多都唔會流到去班細既到
好多外資買左consultant 後
食左一筆fee
搞到單job 無曬錢去run
其實倒不如番過來
Run 完project 有賺 先上繳中央 咪仲好
一黎留到人 二黎可以接多d job
重點係賤價接完 係d細既去辛苦做呢 咁流失率咪快
但一車車fg就衝入去做 on99
有 net profits 唔代表老細袋,好多時老細都只係要交數,袋嘅係十萬九千里遠嘅股東
其實交到我想要嘅嘢
我恨不得單單直接唔 tender 俾你做
我自己睇到最大問題係 PM 搶 job 搶得好勁
好多好做嘅未流到落 QS 度已經自己食咗

ps: 純自己經驗,不等於市場趨勢
有間係有既, 其實profit真係唔算多 可能一間普通港資都賺得多過佢
加上D錢都係俾番母公司, 唔通賺幾多派幾多咩
我相信中高層都分唔到幾多肉食
兩間A字頭都係上市公司
GP 的話就我所知起碼3間大行都係上市公司
小薯一個邊敢講咩未來
無人識你講下唔洗死
行內有大姐大哥都講愈黎愈差
接受現實
路過講兩句先

其實睇個人career path想點走姐

覺得自己醒,想跑數咪早D做private sector lor

覺得想穩穩陣陣打份工過世咪做政府graduate lor, 起碼入番政府做長工都易D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞