測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
你都冇得揀 做住先啦
其實 本科 1st Hons係 找工上面有冇用?
到時fresh grad, 填 expexted salary既時候,可唔可以叫高d?
可以既話,可以叫高幾多?

利申:QS, Undergraduate

希望有Ching,解答下
其實你地點解會揀做qs?
measurment悶到抽筋,又煩到仆街
睇圖睇mon睇到眼都盲,努力做好份工到最後最大得益都係公司/老闆,做到好似為別人生存咁
有時喺公司見到同事討論qs相關嘅嘢,講到眉飛色舞,好似贏咗世界冠軍咁,我真係得啖笑
有頭髮邊個想做側田...
咁又啱既

睇下有啲經驗果陣可唔可以跳番出去唯有
無知想問下 有邊份工係做到最後得益唔係老闆? 一係就你自己創業做老闆 如果唔係行行一尻樣 打工仔係咁架啦
你講得無錯,份份工最後得益都係老闆。不過相比其他職業,我覺得做qs較難感受到自己對社會嘅貢獻。好似做bs咁,都叫做確保樓宇安全,保障市民生命財產。幫清潔公司打工做清潔工人,清潔街道廁所,提高市民生活質素。做男妓,為女性解決性需要,服務社會。但做qs, 都叫做保障工人權益,但相對好似無乜社會貢獻囉,好似一個賺錢工具咁。
証明qs唔岩你,你都無熱誠,轉行啦
上面師兄講得岩 你連男妓都拎得出黎比 轉行啦 隔離飯香 試下第二行 你會舒服啲
所以想上嚟問下你地當初點解做qs, 係因為乜嘢令你地咁有熱誠做落去?介唔介意分享下
又咁講 某D公司大水喉善堂咁 做QS真係好難做
Mott太西了 OT到不似人型
咁仲唔快d叫伯母貢獻下社會,地盤佬好大需要
諗住讀個qsmaster 轉行一眾巴打點睇,係咪冇相關學歷係可能接觸到呢行,但我見hkis發話冇相關學歷但係degree holder都可以參加專業試
平時收幾點ga?
老闆會插?
fg ive hd ws2 20k
Peak Season定點 好crazy下
師兄有冇tg?
巴打絕對明白阿 佢地插你我橕你
一份工咁多人屌足咁多年總有佢既原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞