測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
請問有無機電工程QS响度?公司想請人
Intern姐
唔咪摺下圖度下數
幫手印下野 打下字 hea野 無野好驚
其實gp firm training黎講邊間最好?cbre, jll, colliers, savills ?
Grad job 乜都唔識就準備要返了
有無ching 係其士建築做qs 可唔可以講下 工作環境如何
落site
之前做咗年半Facade AQS
4月祼辭咗

最近搵咗份係做泥水個啲
但個offer得15k 3短1長
要聽日覆佢

諗緊做唔做好定再搵睇睇
jll同cbre應該差唔多,只係個culture唔同。cbre比較chur,但都學到野。
jll就sell warm 同bonding,有個人做下你mentor,guide下你咁。
做乜唔做份qz
差好遠喎
JLL係龍頭
CB有排都追唔到,或者咁講,大家個定位好唔同
如果想考牌JLL會好好多
如果你覺得考牌唔重要又係好outgoing又識好多有錢人開到單俾你,就應該去CB
不過做agent CB都唔夠savills嚟喎
我會揀colliers
巴打有無考埋政府或者JLL
個package同support好好多喎
人工加得少
無bonus無雙糧大假7日
Colliers唔好?
仲想報佢個qs
唔係唔好呀
我覺得好呀
不過好似字到最好咋
未*
自膠
Fresh grad bs
有abs offer 測x行 同潘x林
一樣薪金 邊間比較好?有冇巴打做過
最好梗係做豬仔啦

Consultant 間間都差唔多最緊要問下會跟咩project
前者係做aa works minor work多
後者同我講bs嘅野大部分都會接觸到
好似後者辛苦啲咁
其實考到牌之後嘅出路係點, 都好視乎你做咩類型公司

見過唔少繼續做返consultant, 都係做到隻狗咁嘅樣, 考到牌沒錯係會加你人工, 但一定加埋你workload, or俾多個o靚你用,叫你睇多單project.

今時今日,位就唔輪到你上架啦,尤其是係大行,有返4~5 年經驗嗰D大多數都qualified咗,你有牌都會好特出。而家D title通脹 得好勁, SQS都唔係咩高級嘢,D 乜 9 嘢associate/ manager/team leader, 甚至AD都可以係working level

以前就話D 公司不斷擴張,大把機會上位,但而家入行冇耐嗰堆,上面班人一人唔退落來,你都冇位上。除非你肯返大陸做啦。

Consultant踏腳石來架,入去浸返一年半載,見識下冇壞,但長遠發展真係唔好搞
巴打 咁fg唔入consultant入mc會唔會學得唔齊全
將來晉升/轉client好難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞