測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
Agger
Client 成日守尾門 唔好搞
Mc自在d (個人性格姐
Fg 入consultant lor 浸兩年咩都夠啦
最自在應該係consultant soq
so hea
個個月起碼有一半時間無野做R大脾 袋你兩皮幾
個人黎講 返工無野做好悶
得閒做下野 又可以hea 又可以食下tea
幾爽
好過做consultant 日日都忙
Consultant 真係咁差
你試下咪知
其實有唔忙 有d 人日日630 走
做緊 想知出面係咪真係咁爽
日日做到隻狗咁
Hea又唔洗既
但而家真係辛鳩苦到
無做過比較唔到
即係o左一個鐘
轉啦 咁辛苦都係為錢姐
ot一個鐘都叫早
qs狗
Agger 一個鐘都叫早 真係奴隸格
我9 up多小小啦。

個人意見,就算你長遠冇諗住喺consultant發展都好,都建議你去D大行浸返最小一年半載。

我做過consultant之後都好憎喺consultant工作,但無可否認喺consultant 嗰段日子係進步得最快嘅時間,因為我一年嘅workload可能係人地2~3 年嘅workload .

講返正題啦,正如樓上所講,consultant真係可以掂晒pre- 到post- contract嘅嘢。 將來你跳到MC or Client都好,你都知己知彼,知道D consultant玩緊乜。又例如你喺consultant做開大陸job, 對你日後入client嘅大陸job team會有好大幫助。

初畢業,入consultant人工一定俾MC底,但真係唔好計較嗰幾k, 諗長遠D, consultant D經驗對你日後都有幫助,轉多幾間公司,你會feel到有consultant background D人做嘢諗嘢同其他人有D分別。

講多小小,去到MC or client, 你會發覺D大粒嘅通常都係喺嗰幾間大行出來。所以network都好緊要。

總之先苦後甜啦,後生仔入去大行挨返排係好事。但長遠做consultant 真係俾人欺壓同揾笨。

重申多一次我好憎做consultant
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞