測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
有d心灰架,同期有個同事升左QS,我諗就係因為張cert

希望下年到我嗨
做左3年AQS都係19k,因為未有degree cert
算唔錯
有d心灰架,同期有個同事升左QS,我諗就係因為張cert

希望下年到我升
我係舊公司 degree做左2年得19.8k
你覺得分別鳩咩
大咩
我個度甩左A字,大概22-23k啦,話多唔多,分別還是有的
我做果陣 啲舊人係有
新人已經追唔上
其實想跳走,另一度有個offer,但係想升一級先跳

亦有人話安安定定係度考埋牌先走,唔知點揀好
我出走都係降左title 睇經
我加20%走既
想知道考牌啲野, 如PATHWAY影唔影響出面搵工?
考牌面試過程係點 唔該
有冇人知Lands ESG 大概幾時會俾offer
有無朋友黎緊今年會讀Uclan QS架?
考試過程如果行Graduate Route 1, 會係24個月training完之前或之後入一份APC submission, 寫哂你啲experience同埋case study
跟住就等interview,每年有4次想考果個月就要喺指定日子前入submission, 內容係present你個case跟住再有個q&a, 夾埋歷時一個鐘左右
Pass就qualify㗎喇

至於pathway影唔影響搵工我就唔太清楚
但我見有啲物管bs post 係認rics
同埋如果係apply外國firm, rics佢地都會熟
但我冇試過拎住rics去搵工
所以實際情況真係唔sure
睇下有冇其他巴打答你
我依家行緊route 1呀, 之前揀錯pathway, 其實係應該要BS
BTW 佢個CPD hour 好吸水,痴線
年頭早過豬仔
做fit out qs 係唔係預左考唔到牌
一生何求
Hku? 讀,難入本身,考得hkis 較好,遲d考政府都好d
世事無絕對
fg in過consultant同埋building contractor 都無回音
把心一橫apply埋fit out aqs
但係前景又唔知點
本身咩degree?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞