測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
我認真左
唔清楚既, 第一日著suit
你至多係俾人笑一陣, 但一定唔會俾人屌先
第一日番工時睇下多數人點著, 第2 日開始先跟佢地
Mc都著suit 熱撚死
Smart casual ok la
第二日就會hea著了
又玩鳩新仔咁仆街
我認真左

第一日咪西褲shirt捲一捲佢 而家咁熱 第二日直接牛仔褲得啦 又唔係返bank

咁咪係姐係都係西褲shirt好d
難分真與假
唔清楚既, 第一日著suit
你至多係俾人笑一陣, 但一定唔會俾人屌先
第一日番工時睇下多數人點著, 第2 日開始先跟佢地
Mc都著suit 熱撚死
Smart casual ok la
第二日就會hea著了
又玩鳩新仔咁仆街
我認真左

第一日咪西褲shirt捲一捲佢 而家咁熱 第二日直接牛仔褲得啦 又唔係返bank

咁咪係姐係都係西褲shirt好d
難分真與假

唔好撚化我呢d新仔啦
咪叫撚左你著smart casual lor
唔呃你 地盤佬好多都鐘意綠色
你著綠衫綠褲綠底環 大家就會比你埋堆
巴打講緊AQS?
我都apply左但仲未收到interview
Degree or hd grad?
Degree
19-21左右卦
intern係咪派哂offer啦?
intern係咪派哂offer啦?

Consultant 有邊間派左?
Land survey
lands 同戴德梁做intern 有冇return offer
有無人yr3仲未有intern offer
其實考到個牌唔等於識run project.

有個牌只係某D政府盤合約入面既一個要求.

因為考牌只係考你qs knowledge ,同run project經驗無關

係main contractor有好多有牌但run project run到成舊屎咁.

所以有牌唔等於勁.只係代表你對QS既knowledge 有一定既認識.

例如好多考左牌上MCVO 唔識點樣同consultant QS deal.

唔識點預project budget, 對下家判頭唔識點control個判頭.

好多例子証明未左牌唔一定代表識run project
同埋講考到牌會加幾多人工個D,

早3-4年 RLB考左牌會加10k,(因為個陣好景)

依1-2年,無論MC定consultant考左牌都係加得3k左右.

因為個景差左,所以QS人工係海鮮價.
有冇巴打聽過萊坊呢間公司 見有同學收到offer
大家點睇各main contractor 嘅qs grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞