測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
做過?做landlord 唔係咁喎
Consultant門檻咁低
我舊公司就會claim vo, 除非個item 根本就有但係係唔同location , 咁就有排拗, 如果細數都有佢, 大數就企硬唔做

如果係新item就大條道理claim vo
黎緊都諗住報cic 讀120日果個qs
如果讀完出黎唔進修,得中五學歷
做sub仔既話,人工可唔可以上到2x k?

其實我都想邊做邊ive進修,但係好怕自己讀讀下唔想
幫老細含埋都未必有無20k
咁慘 啫係一定要進修
巴打諗清楚行唔行呢條路未
我都係30轉行做qs, 係19學店讀左個dip, 同hd, 讀緊hd個時入左行

初頭真係11k, 而家做左4年係間sub 仔度都over 20k

其實你都30, 應該都明白搵幾多唔關年紀事, 係睇你能力, 冇乜能力都要識吹, 唔好咁易就俾人知你無能
係啲學店讀完多唔多公司認受
啲學店係咪淨係交功課,唔洗考試
收到信請 但應該都唔做
做consultant好過
你未讀就唔好讀啦, 而家真係冇幾年前咁好景, 你而家先讀, 讀完之後都唔知咩環境
我係打算讀cic 120日果個先,讀完出黎做落覺得okay先再進修
係咪講緊graduate qs programme? 如果general surveyjng related 佢有個property associate programme
Sorry 應該係graduate qs programme呀
BQ error 呢個字對顧問黎講係好敏感
問多你一個問題,你BQ入面既 item 係根SMMM去度根據 Clause 14.2,如果個 item 根本冇得度,咁個 missing item 仲係唔係 BQ error?

有好多巴打只係講實際點解決,但有冇考慮實際合約既原則呢?
點解唔建議入行呢
做開建築呢行有冇著數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞