測量(GP,BS,QS) 討論區7

1001 回覆
10 Like 18 Dislike
13k做surveying係咩心態
咁嘅人工去考aco都好過做測量ot狗啦
經濟差唔怕被炒仲有得排公墓猿公屋
就算mc都唔係好做
真係笑死 一車車ive仔失業
想問下WTP好唔好 黎緊入去實習
印象中早幾年有人做到跳樓
上左新聞啦,半工讀
而家呢行冇degree 同送你去食屎冇分別
I大仲要加班

how abt shitty asso?
Shitty asso d measurement notes真心好用
有冇gp巴打有近幾年嘅notes to assessor?
qs consultant 真係睇team
有人可以返足一年都淨係做死一樣野
有人可以日日坐係位,坐到訓著,遲到準時走
有人可以日日做到隻狗咁

到頭來真係睇運
識人返一年,度足一年都係鐵,無做過其他野
一切都是運
但通常轉工都係比d西位你做 好位d人點會走
而家呢行冇degree 同送你去食屎冇分別
I大仲要加班

how abt shitty asso?
Shitty asso d measurement notes真心好用

bs ar
要睇contract, 有d retention 只計原本份contract sum 唔加vo, 有d就vo 加左幾多就加幾多上去
都係睇彩數, 而家係間sub 仔做緊aqs差唔多1年, 返9收5半, 計計埋埋得唔過5日收遲過6點, 其餘都係5半就走

其實準唔準時收工係睇公司文化, 同行業關系唔太大
有時contract都唔會寫得咁仔細 可能要同個判頭傾/睇你點演繹
返MC表示經常OT
想問有張civil hd值唔值得讀個qs degree考牌?呢架qs條路有冇civil爭得咁犀利?
利申做緊政府contract ws 感覺好壓抑
標準答案,唔好轉行入黎啦...

認真講,行行都有競爭同壓力,唔見得qs 比較好...

利申,我唔係qs
感覺qs個風氣冇civil咁惡劣
呢架做工程似招呼呀sir多過真係落力做工程
認同, 所以讀書同做野真係2回事

教就一定寫得好清楚, 實際做野真係睇你執生, 有時多野做懶得睇都係contract sum + vo x retention %算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞