嚴選UNIQLO 十宗罪

1001 回覆
4480 Like 87 Dislike
竟然,之前返過覺得佢幾好
U記包飯鐘?
你做U記做到傻左?
同事你好👋🏻
美國鷹都一人一格locker
佢係講梗間間都唔包 u記都唔包
on9 返工要自己貼咁多錢 不了
做過無印
身同感受

總之做日資慘過狗
依加返緊美國牌子
Free到飛天
種獲自由感覺
係咪奧海城
美國牌子難in?
我朋友話罅同i.t都係共用
我pt轉ft
所以唔洗interview
但正常程序嘅Interview好似幾麻煩
要in兩三轉
topshop都共用啦
用得多pt嘅公司 共用真係好正常
Tommy個類幾想做 但長期唔見請人
依家新vcity店長
咁既然間間福利差唔多, 點解我仲要揀間濕尻公司虧待自己先?
而家uniqlo出手唔高, 對員工要求又過份, 剝削打工仔
出面大把sales舒服過u記, 人工又高過u記

條友仲自命清高話人無交帶
員工有無交帶有同間公司點對待員工係兩回事
我有交帶U記係咪出多啲糧, 俾多啲福利我先? 而家就係唔撚係呀嘛

前申: 前U記員工, 做過2間鋪
我返緊間野同tommy同公司
依加都請緊人
好認同間間福利差唔多點解要揀佢
所以唔滿意又喺入面做梗嘅人 真係唔使忍
快啲quit啦 大把工 做fast fashion真係間間offer差唔多
見樓上好多係pt 更加易搵啦
幾年前番過 真係好似以上講嘅情況咁
做咗頂唔順冇做,試過ot到差唔多1點先走 第二朝又要翻學翻早 但好彩係我個間同事經理都好好
行開唔見有貼招聘。。要直接入去問?
其實做人有交帶好難咩
做其他brand你有咩手尾,去邊都要講返句呀喇,
真心唔覺有咩問題

咁無人叫你揀u記呀
我都一早跳左船
但係u記做pt識下人,當做eq訓練,
真心一流
Ft就不了
行入去啦
間間都請人架啦
痴撚線 有時要ot到成3,4點真係好撚on9
講真要ot到咁耐 係你間公司安排有問題先會導致咁多嘢做唔撚晒
唔好賴晒喺員工身上
最慘係啲on9閪仲覺得好撚熱血 好拼搏咁 明明係公司制度有問題先搞到自己要ot
嗰時我已經做到冇乜心機就quit
見到佢哋咁真係笑而不語
我做左兩三年先走都覺得自己ON9
大學生們真係唔好浪費自己時間係uniqlo

1. 呢份工寫唔到落CV, 寫左都唔impressive
如果你想FG搵份好工, 寧願花多啲時間去做份你果科既相關intern
早一步儲多啲經驗仲好

2. 如果你係為錢, 更加唔洗做U記
你補習,返學校啲工仲好搵過做U記狗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞