嚴選UNIQLO 十宗罪

1001 回覆
4480 Like 87 Dislike
日本公司文化真係特別仆街。
日本公司係咁 但冇日本公司既福利
連員工都要賺到盡
轉去H&M啦
做完uniqlo你會發覺自己好捱得
呢個真 垃圾閪工都捱過 普通既工已經難唔到
日本職場咁撚出名都有人鐘個頭埋去
原因係費事有顧客問起但件衫唔係U記既佢會失望。

呢樣都弱智
季季巿新貨 全部員工啲衫都要買過一次?
如果你話送就另計
佢要求係員工要著當季既衫
不過其實呢樣好少捉 總之係u記既衫就得
但係都好on9 強逼人著你d衫 要人做你流動model公仔 但又唔係送 要人出錢買 比個限額 例如new staff 第一次買制服返工有$500比你買咁都話好d
h&m唔洗人著佢d制服返工
聽人講佢十幾年前返esprit 呢間負資產十幾年前都已經會送套舊款既衫比你做制服 u記真係垃撚圾 垃圾到無得再垃圾
返過zara,本身已經覺得zara on撚9,依家聽完樓主講好慶幸自己當年唔係返uniqlo
幾年前做過 冇耐辭左
睇返你咁講好有共鳴
見上面好多人好懷疑 但堅係真
咁係因為你唔係真係識日文 只係普通既街鋪sales 未入到「真正既」日資員工
有唔少日資寫字樓有車馬費, 日本假+香港假 人工仲唔差
但前題係.....你要識日文
講漏左一點,做cs問卷個客話啲公司唔好,全部人都會被feedback

真心,如果員工唔係咩大錯唔好亂投訴。一個投訴,被投訴個個加全間鋪員工都會比人鬧。我pt有時好耐冇翻工,一翻去又冇喇喇比人鬧,乜都鬧左先。

唔到target店長心情又差,所有野再捉得緊d。例如,一見到客冇籃又鬧,CA得小貓兩三隻排緊隊又比人鬧做咩唔開多d機等等等等......其實佢唔到target好正常,但就下下怪晒落我地到。其實營業額都睇好多因素,我唔相信員工係佔咁大部分大到成日比人鬧。
最仆街係sv壓低你評價分數, 可以出少d bonus, 一個月都冇
吓,,,連登説好輕鬆萬幾蚊hea 工係邊
做咩50蚊 /h 咁低賤都有人做嘅
btw 女仔真係不妨做ptgf
食餐飯都賺千幾蚊
番工衫一定係 純色tee,牛仔褲
全年都有得買,全年都當季
之前做collect point都係咁
去廁所食飯都要講日文暗號
Locker都係共用,仲要成班都係女女同事
搞到幾撚尷尬
返工又返早半個鐘 講咩貨最好買
我唔係pic,唔係advance,甚至唔係員工,只不過係外人睇唔過眼成班人咁講, 至少uniqlo 出糧好均真,每分鐘計
日資公司就是日本社會的縮影
所以佢地心理極唔平衡
需要大量av去撫慰平時壓抑
極度難過嘅心理
唔怪得我呀妹返冇兩個星期就收皮轉咗租我架車黎做uber
係都想做日資公司嘅記住做UNIQLO唔好做MUJI 起碼前面個間有$50同埋後面個間搬嘢個陣分分鐘要搬重到爆家品 都係要背金句滿面笑容 記埋其他部門嘢 摺衫要好齊等等 睇路啊
之前去市中心果間試衫
有個應該係pic既人係咁追住個pt問佢點解唔笑
個pt塊面閪撚住咁唔撚理佢當佢無到
個pt係真係黑黑地咁既閪所以好深印象
笑撚到我仆街
好後悔之前返工唔學下佢咁
利申: 做過一年vc pt
日本啲好嘢唔學(例:ft or pt都包交通費),最仆街果的學曬(例:奴性)
重要加埋本身香港的仆街嘢(例:諗縮數)
我真係恭喜你
計我話應該請多幾個美國、歐洲既仆街返黎管理,實行集世界仆街之大全。禁就完美。反正你的人咪又係繼續排隊俾錢,咪一樣有人返工。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞