嚴選UNIQLO 十宗罪

1001 回覆
4480 Like 87 Dislike
未收齊warning前我都打算講唔做
跟住收埋就講都唔洗講直接走
不過全靠佢炒左我
我先揾到份更好既or

Pt
我都做過 有同感 我果間啲人都好撚閪
Vcity 店長一流
其實我覺得真係要睇下你間鋪啲同事好唔好,我番過兩個月pt好開心,係忙到癲仲要咁啱感謝節,但啲同事PIC同店長都好好人,好肯教我同幫我,店長又買勁多野食請員工食,雖然我成日收3:00am但我覺得過得好充實同好開心,可能我奴性強
其實佢啲rules好多都唔係一定要跟足,你平時做得野又正正常常就冇人會捉你鬧你,除左training 同頭幾日我未試過比人問書
on9先做u記 dse第一份工就比人水左入去做
人工低 chur撚到仆街 樓主講既野全部都真係咁 大家唔好中伏
做過馬莎你就知當初有幾咁傻仔 輕鬆搵銀
濕尻工,無人睇衫都要整亂d衫再摺過

明明間房無人,都要話我出入無講打攪晒辛苦晒

最撚on9 係請病假要我自己搵人頂,睬你都傻閪,由尻佢,你份人工包撚埋架senior sales, 自己搵啦柒頭

見工仲問我對間公司有咩期望,又問我覺得公司應該點發展,我係黎應徵兼職,唔係CEO

個senior又分享自己grad左就入左黎做,part time做到senior,心諗有咩咁值得分享呢,點聽都係關於一個讀完書無人請淪落到做uniqlo sales的故事

利申:做左pt 一個月都唔夠就走左
邊點錯?
前TMT平波pic 冇料扮四條 抵佢搞咁撚耐先升到職 啱啱入黎嗰陣日日唔係透bra就低胸 都唔知佢係番工定做雞 仲要高8度講野 又要係5係流兩滴眼淚博同情 靠呢招冧掂店長 佢個同期睇佢唔順眼 quit撚埋
條臭貨最撚中意做完一個target又一個又唔撚比人走 中意針鳩人就不在話下 最撚中意就用把死人雞聲講野 又要扮好人 將你變做懷人 成日叫撚d男同事名叫到好似叫春咁 好人好者讀完大學都要去U記做狗 咩實力就心知肚明啦

利申 已quit5做狗
如果拒絕影相呢?
即係你唔知佢係神秘顧客情況下,無啦啦叫你影相 真係做乜撚要聽?
大打pt都係逐分鐘計錢
洗l做u記
6嗰個可能係個別鋪頭
其他就一定間係
不過我覺得u記主要係請初畢業乜都未做過嘅人(當年自己都係)
當你喺社會係白紙 以為呢啲嘢係合理同基本嘅機會相對較大
所以基本上有做過其他工嘅人 特別同行
應該真係好難適應

不過我自己覺得 間公司係咁
佢擺份工出嚟 你做落覺得唔啱可以唔做
始終會有人肯做 百貨應百客
雖然流失率好高 但u記入面都有啲人係做咗好撚柒耐
講梗嘅唔係高層 只係普通fulltime or parttime
我自己都唔明佢哋點頂得順
不過就係會有啲人鍾意呢間公司嘅文化 適應咗呢間公司嘅一切

同埋我自己經歷冇乜遇過閪同事
計埋做helper 做過5間分店
得一間特別多閪人
反而我轉咗工之後遇到u記前員工
佢哋都不約而同話喺u記最大得著係有班好同事
我自己都覺得係

不過u記都算多分店
好多時請人係分店自己請
所以質素參差都好正常
U記PIC最撚中意亂搞男女關係 仔女都有兩件 做人老母檢點啲啦 又係show仔唔show女既臭閪 利申TMT同事
冇咗神秘顧客好耐(好似係)
同埋影相係個神秘顧客寫完report之後同pic交涉完
pic先叫你去俾個神秘顧客影
佢意思係神秘顧客表明身份後, 會同擇左名的同事影相, 好同唔好的同事都會影。
真係冇左? 我走左幾年唔知
exac7ly
不過佢又出足糧 又真係吹佢唔漲
唯有自己唔做
柳井正話唔可以再當啲員工係工具喎
得啖笑 講完呢句嘢之後幾年都一樣
不過聽講佢哋真係越嚟越難請人
老實講 有時啲細舖仔又無咁嚴重
當然都會有OT既 但講兩講又可以O一陣就走
其實真係好睇間舖既同事係點樣
我個間舖啲同事又唔似其他舖咁有權力鬥爭既情況出現
而且啲同事既相處都幾好 PT FT都可以有講有笑
有同事調舖或者離職都會食宵夜farewell

不過我都唔係幾明點解要A Rank
有時執場已經要好多人手同時間 但仲要哂人去整A rank
其實哩一樣野係我做左咁耐都唔明點解仲要做

開心既係我係哩一間舖識左一班好同事 好朋友
仲會一齊出去玩
可能我奴性重 但有時可以同班好同事翻工係幾開心既事
所以一間日資公司規則係真係幾多幾煩
雖然一個月要交80個鐘 但可以傾下就交少啲

都係個句 如果間舖既同事好 易相處
翻工都唔會話覺辛苦既
雖然感謝節個時好多人會覺有啲辛苦既

利申: 九龍區地鐵站附近分店員工
出足糧係基本野wor
睇完呢個post 突然覺得前公司幾好(日資)
計飯鐘 有車津 同事又好又團結 workload又少
除咗要嗌213214之外都無乜特別口號要叫
日本人睇得多寫真...連賣場都要寫真...所以要a rank
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞