嚴選UNIQLO 十宗罪

1001 回覆
4480 Like 87 Dislike
1. 返工六大用語: 包括歡迎光臨,清楚 ,請等等,唔好意思要你等,多謝,歡迎下次光臨。講既時候要勁大聲同有精神。心諗已經要係咁摺衫,休息時間又唔係耐。仲話如果店長行過,但聽唔到你greetings的話隨時出warning。 叫得好嗰啲一係中意做sales,一係奴性極重。

2. 先洗未來錢: 公司規定每位員工都要著係uniqlo 所買既商品返工,原因係費事有顧客問起但件衫唔係U記既佢會失望。 第一日返工或之前就要自己準備(未有得用員工價),如果本身冇就仆街喇,迫你買全套(除左鞋),衫加褲閒閒地都洗幾百,part-time返一日既錢都唔夠買。另外,每個員工都一定要買一本細記事簿,又係要洗自己錢。

3. 員工價一定要係員工所屬既工作店鋪買:因為佢地係認樣,唔認員工證。話咩去左第二間鋪,該鋪員工唔識你,會造成混亂。一句講晒:on9。科技咁先進發達,認樣唔證,仲要冇得係返工時間買(break可以但得咁短時間休息都冇mood買衫),即係要員工放假專登返去買?

4. 返工要溫員工手冊:第一日返工會派本都有成百頁既員工手冊,店主會老師上身,問書咁款,逐題叫你解釋下員工守則當中即含意,即是問你‘公司點解堅持呢個理念/經營方針? 有咩目的/好處?你認唔認同?’ 屌你咩,我黎做sales咋,pt 得$50一粒鐘,想點撚樣啊。店主仲叫我返屋企溫下,話會抽問下。

5. Locker 要共用,唔俾帶電話出鋪面:兩至三個人share一個locker,仲要得一條鎖匙,要拎野就要問揸鎖匙果個人,搵唔到就恭喜你喇,你冇得拎返自己既野。電話一定要放locker,唔俾帶出去鋪面,安全同私隱問題唔洗講啦,俾人偷野都唔知怪邊個。萬一女仔黎m,拎塊m巾都要問人開locker。

6. 放短break 唔俾食野: 話放5分鐘break,心諗可以食粒糖啦,無錯,食粒糖都會俾人鬧。’你做乜食野啊?而家放break但都係工作時間黎架喎!工作期間係唔準食野,只可飲水’ 如果in case企得耐血糖低暈左係咪你負責啊?

7. 出入staff room 要講greetings: 入門口要先拍門,入到去要講’打攪晒’,出去時要講’麻煩晒’,話要營造和諧氣氛。要和諧就咪講啦,咁多人出出入入,個個都講,煩唔煩啊?放lunch 想係入面靜下或者訓陣都唔得。

8. 有早返冇早收: 就算十點先開門營業,員工好早成七點幾就要打卡,仲要預早15分鐘返工準備,要簽到又要抄低咩top 5商品,仲要俾senior 檢查儀容呀做greetings(懶係有團隊士氣其實冇撚用又on9)。夜晚關店後仲要清場,雖然已經冇晒客人同執好晒野,但未夠鐘都唔俾抖下/食野/用手機,同監躉冇分別。

9. 咩事都要報告: 仲要用埋晒啲暗號。例如1號係去廁所,2號係放break 咁,都要係部walkie 到同主管講,唔講你就大檸樂啦。有次有個同事第一日返工,好夜先放所以打電話報平安,點知俾個老嘢捉到,竟然向主管打小報告,個同事畀人鬧左好耐,問佢點解唔報告,但明明佢已經執好自己果邊同關左鋪,之後冇再見佢出現過。

10. 放break既時間冇人工: 返工嘅時候強制性要放lunch hr 同好似半個鐘break,呢啲時間係強制性要放俾員工,但就唔計人工嘅。即時話如果你放lunch,食咗半個鐘就返嚟自願做野,呢半個鐘都係冇人工嘅。

歡迎各位手足補充同更正

總結係Uniqlo 狗也不做。對part-time員工非常刻薄(full time 都算有啲福利),culture極度on9,遇到個又mean又低能既主管就恭喜你喇!奉勸各位唔好入職,唔好比平時笑笑口嘅sales呃到(佢哋大部份被迫賣笑),免浪費時間金錢光陰同俾人撚狗咁撚。
如果係真 真係好on9
日資公司係咁撚ON9
我之前做過和民廚房
每出一碟菜比樓面都要大叫一次口號
講緊係廚房5條友,無論邊個出菜,所有人都要叫

屌你老味閪,做廚房忙撚到一頭煙,D單無限噴出黎
仲要係撚咁叫口號,ON99
做過pt 唔知係我做嗰間鋪啲人閪定個文化係咁
真定假?
其實買返工衫都算接受到
但係如果出入都要記佢嗰啲咁嘅口訣
仲要自己再買簿仔真係好煩囉
返u記除左食女同閪痕俾人食之外 做pt簡直係辛苦自己
狗也不屌
咁on9又有咁多人做?自己諗下點解啦 , 數完又點,佢會請唔到人
咁戇鳩都仲做
一個願打一個願捱,有撚計咩
....
好地地點會出咁大篇文,流失率極高都知咩事,見到fb 有出招聘但勁多人俾嬲嬲。
第2 3 5 10點之前做collect point都一樣 但問題不大 正正常常 冇閪同事
做過大鋪 狗也不屌
日日開早有早會
要人抄低業績同target 又要計progress

仲要抽人帶口號,全部一齊烚熟狗頭對空氣講服務6大用語

神秘顧客做完會要你揸staff card影相
然後同店長打你小報告
之後就少你

好撚侮辱
之後好撚快quit咗搵過份Promotor 人工高又唔洗扮狗

你要我扮狗都要出得起我個價先得㗎
嘩,咁好彩冇去做,早個月in完得47蚊個鐘做就廚房
日資都係咁撚on9

無印都係咁上下
識做揀係做h&m 連serve客都唔駛 d mk日日返工西口西面 揀出名多規矩既日本公司做 是否on9? 食女就另計 mk妹難食d u記果d wo
2對連登仔嚟講輕鬆啦 成身U 記
日資係歐洲分部請唔請到鬼佬
比兩三萬人工都唔屌啦 慘過做監躉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞