20歲既我,asso yr1,用左141叫雞。(重甜)

922 回覆
416 Like 54 Dislike
無左啦
睇完之後成個人好sad,雖然有巴打作咗大團圓結局但係都好sad.希望有第二季
結果樓主個結局更離譜
條女回水
其實sad ending更貼接現實
見咁多巴打都有d唔滿意個結局,所以補返個open ending比你地,承接住上個結局尾。

結局篇-尾章:完(二)

我唔甘心..唔甘心就咁比婉婷走左去!我唔放放棄!一定有方法既...一定有方法既...。我wechat左幾條訊息比婉婷,但都無覆...。電話...係啦仲有電話..點解我咁蠢..我拿拿林即打過去,但電話另一頭:「你所打既電話已關機...」。

一定有其他辦法...一定有...dllm一定要有呀!此刻既我已經慌亂到一個極點,我此刻既感受就係好傷心、好不憤、好嬲...

係呢個時候我終於醒起岩先條女,係啦...係啦...條女...條女應該可以幫到我...一於咁話。

我拎起電話打比蛇頭:「我要約vicky!」

蛇頭:「老細,想約幾時呀?」

阿明:「即刻,宜家,盡快!」

蛇頭:「你等等我」,蛇頭拎起另一部電話,撥通vicky個電話:「vicky,現在有客,立馬上去,快準備一下」

Vicky:「知道了嘛,人家已經準備好了~」

蛇頭掛斷電話後:「老細,無問題啦,你隨時上得,房number XXX」

收左線後,我連行李箱都無理,直接狂奔到酒店狂禁𨋢制,呢刻既我相當心急,快d啦dllm。上到樓層,直奔房門然後狂敲。條女慢悠悠咁開打:「人家不就來到嗎,那麼心急干嘛」,條女一開門見到我就講:「哎喲,小帥哥忍不住了,來找我呢?來..快進來」

阿明:「快告訴我...快告訴我,婉婷怎樣走的?在哪走的!」

Vicky:「看把你心急的,我妹妹呢,會在深圳北搭高鐵回老家,高鐵時間呢...好像4點半。小帥哥現在趕去,說不定來得急喔~」

感謝蒼天呀!!!我從銀包拎左2k出黎比Vikcy,Vicky:「呵呵,這麼客氣呀,怪不得婉婷會喜歡你,真大方。看這份上,來,這是婉婷真正的電話號碼,別說是我給的喔」

Oh,上天、耶穌、如來佛祖...多謝你呀!我好激動咁攬左Vicky一下,然後講:「謝謝...謝謝...」,講完後頭也不回飛奔去搭地鐵,目的地:深圳北!

搭緊地鐵時,我撥打婉婷真正既電話號碼,嘟嘟...嘟嘟...:「喂,你好」,係婉婷把聲呀...係...婉婷...

阿明:「婉婷,是我!」,然後嘟...電話被掛斷左。我再次撥打...嘟嘟...嘟嘟...,再被掛斷。我再打多次,直情唔通了,關左機...但無改我決心!

黎到深圳北火車站大約兩個半鐘,姐係我仲有兩個半鐘搵婉婷...dllm原黎入去要買票先...。我記得Vicky講過婉婷係搭4點半,然後極速跑去買飛:「我要一張去長沙南的票,什麼票都行!」

過完安檢入到大堂...個大堂都幾大...但我唔會放棄...。我烏低身,雙手放膝頭哥兩邊,表露一副喪家之犬既表情同動作:「我盡左力...真係盡左力都係搵唔到婉婷...搵唔到...點算...婉婷你係邊呀!」

突然,我覺得有人望住我...我抬起頭...一望...係婉婷...係婉婷..。

此刻時間仿佛停止左咁,我同婉婷深深互相對望...

屌你
完你老母 繼續
繼續呀屌你
繼續作啦
幾鍾意睇你d ff文
繼續寫啦 dllm
我要happy ending 唔係open ending dllm

Dllmch 你寫咁短對唔對得住啲fans
夜媽媽逼人睇sad ending
Diu nei diu9nei
原本個結局真係睇到好sad
睇左幾日 而家先話完
真心好睇
推到肯繼續寫為止
屌鳩樓主老母放工咁撚大壓力仲要睇d咁撚sad既野仆街
最少都寫埋最後決定一齊先完
對望即係又玩平衡時空
樓主既然都寫得第二個ending
不如接住寫多陣啦
都估到最後條女會話自己配唔上呀明而收皮
海底撈個ending最正
完就由佢完啦樓主
要夾硬寫落去都無意思
唔知點解 我每次追親故都係sad end
每次都用糖衣包住悲傷去呃我
番外篇-婉婷篇 第一章:林婉婷

林婉婷,1996年出生於湖南,為家中獨女。父係湖南其中一個縣縣長,自幼衣食無憂,父母亦視婉婷如珠如寶,掌上千金。

呢一日,讀緊高二既婉婷如常起身返學,而溫柔既母親就準備著豐盛既早餐,如此美好既一天就係咁樣展開。

刷牙洗臉後,婉婷就落樓到客廳準備享用早餐,而父親一早就坐著係到看報紙。

婉婷:「爸,早安」

婉婷父親:「早安,婉婷趕緊坐下食吧,食完還要上學」

婉婷母親:「別那麼急嘛,婉婷別聽你爸,早餐要慢慢吃,我待會開車送你,不用你爸!」

婉婷父親:「哎喲喂,婉婷的媽呀,我可沒逼婉婷吃快點,你就亂說抹黑我!」

婉婷:「好啦~一大早就拌嘴,真恩愛的夫妻,嘻嘻。我待會吃完,我自己搭公交上學去。」

婉婷父親:「不行!讓爸開車送吧」

婉婷:「不用麻煩了,我又不是第一次搭公交,我能行的。媽,你說是不是呢?」婉婷向母親眨了一下眼睛。

婉婷母親:「對呀,何況我們女兒長大了嘛,她能行的」

婉婷父親:「好的好的,兩母女就一唱一和的!但婉婷凡事都要小心喔,記得也把手機帶上!」

婉婷:「知道了!真嗦索的老爸!」

婉婷父親:「哎呀,你這孩子...」

呢個時候,婉婷將嘴內既煎蛋急忙咁吞左落肚,順手拎左個饅頭走,然後就背上書包同父母親講:「爸媽,我要趕公交去了,不然會遲到」。跟住就急急腳咁出門前往公交站,最後終於趕到公交站搭上巴士返學。

今日係學校,婉婷都係好正常咁上堂。而係午飯時間,婉婷手機響起,而呢一個電話既到來,令婉婷既人生從此180度大轉變。

婉婷:「媽,怎麼了?我在學校呢...」

婉婷母親哭泣住講:「婉婷...別多說了...快回家...出大事了」
第二章:淪落

婉婷心知出大事,不能耽誤,於是婉婷迅速執齊野,然後截左架的士飛速回家。

一入屋,見到成堆公安係屋企,而母親則坐左係廳梳發哭泣住。婉婷行過去母親到,然後攬住母親,再問:「媽...是不是爸出什麼事了」。自小聰明既婉婷,見到成堆公安係屋企搜證,其實多多小小都估到咩事。

婉婷母親:「你爸...被遞捕了,然後一堆公安說你爸貪污了,要搜查家裡的證據...所以...所以都成這樣子了..」

此刻婉婷都差d喊出黎,但同時明白唔可以喊,連佢都跪低埋,母親會撐唔住。而婉婷絕對唔相信平時咁慈祥既父親會同貪污有什麼掛鉤...

「林棟梁作為在國有事業單位中從事公務的人員,利用職務上的便利,侵吞公共財物,已構成貪污罪。為此,判處林棟樑有期徒刑11年6個月,並處沒收全部個人財産。」

坐係法庭觀眾席既林氏母女聽見判決都哭泣起來,而婉婷母親更因傷心過度暈倒送醫。

父親判刑,完全對婉婷黎講就係一個打擊,完全將婉婷頭家拆散咁濟。而且母女二人從此亦失去經濟來源。

面對住咁既狀況,婉婷決定輟學出黎打工養起頭家同照顧母親。但又一個打擊隨之而來,母女因傷心過度,患上重病,一病不起。打工既工資僅能負擔日常開支,但昂貴既醫療開支,單憑雞水咁多既人工,完完全全係無力負擔。
樓主,仲有無第二季啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞